ANNONS

(M) i Stockholm: Inför längre skoldagar

Anna König Jerlmyrs Moderaterna presenterar nu sin skuggbudget.
Anna König Jerlmyrs Moderaterna presenterar nu sin skuggbudget.
Längre skoldagar, kommunala ordningsvakter och fler övervakningskameror, samt en skattesänkning med 20 öre.
Det har Stockholmsmoderaterna med i sitt förslag på budget 2018.
ANNONS

Förra veckan presenterade Karin Wanngård (S) den rödgrönrosa majoritetens förslag till budget för Stockholm 2018.

Nu har Moderaterna presenterat sin skuggbudget. Mer trygghet på stan, längre skoldagar och sänkt skatt är några av punkterna.

Fler vakter och kameror

Tryggheten ska öka genom en trygghetsjour dit boenden och handlare kan vända sig för att önska om att antalet ordningsvakter, upphandlade av staden, ska öka i utsatta områden. I dessa områden vill M också se fler övervakningskameror.

– I avsaknad av polisiär närvaro vill vi ta ett ökat ansvar, även om vakter inte kan kompensera för att det saknas poliser. Det skulle fungera som socialjouren och finnas i hela stan dygnet runt, säger Anna König Jerlmyr.

Hårdare tag mot klotter

Skolgårdar, bibliotek och simhallar ska prioriteras i trygghetsarbetet, och samverkan mellan privat och offentlig sektor ska bli starkare, skriver partiet i förslaget. Dessutom vill man se hårdare tag mot klotter och nedskräpning.

ANNONS

I skolan vill man att attraktiva skolor som många söker till skapar filialer i socioekonomiskt utsatta områden. Staden ska hjälpa till att hitta mark och lokaler. Dessutom vill man att det tas fram planer för att höja studieresultaten i dessa områden.

Längre skoldagar

Partiet vill också införa en timme längre skoldagar och tre terminer istället för två. Man har fått med Moderaterna nationellt på detta, men Anna König Jerlmyr tror att Stockholm skulle kunna gå före.

– Vi har lägre antal undervisningstimmar än OECD-snittet och behöver få upp det eftersom många studier visar samband mellan resultat och antalet undervisningstimmar. Dessutom har inte alla föräldrar råd att vara hemma hela somrar och alla har inte den härliga bilden av sommarlov, så det är en rättvisefråga också. Och sex veckors lov tror jag räcker för att hinna vila upp sig, säger König Jerlmyr.

Satsar på vuxenutbildning

För att få fler att jobba vill man se konkurrenter till stadens eget jobbtorg som får resultatkrav på sig. Man vill också satsa på vuxenutbildning så att fler nyanlända till exempel får lättare att ta sig ut i jobblivet eller till högre utbildning.

Dessutom ska kraven öka på de som söker försörjningsstöd. Man vill skapa något man kallar Mayor’s Advisory Board där de högsta politikerna kontinuerligt träffar företrädare för näringslivet – en modell man tagit från London.

Vill sänka skatten

Partiet önskar också se en skattesänkning på 20 öre per hundralapp.

– Lägre skatt kommer leda till att det bli bättre att gå från bidrag till arbete. Många tror det finns en motsättning i låga skatter och mer välfärd. Men lägre skatt leder till fler arbetade timmar som ger mer pengar till välfärden. Vi matchar majoriteten i alla välfärdsområden och satsar mer pengar på skola, trygghet och äldreomsorg, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Fakta

Moderaternas skuggbudget i siffror

  • Sammanlagda satsningar på 722,5 miljoner kronor.
  • Kunskapssatsningar: 446,0 miljoner kronor.
  • Trygghetsåtgärder: 145,6 miljoner kronor.
  • Sociala insatser och äldreomsorg: 84,1 miljoner kronor.
  • Arbetsmarknadsinsatser: 34,8 miljoner kronor.
Källa: Moderaterna Stockholm
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.