I november antas en plan för nya väljare

Vallokal från 2002. Foto. Andreas Enbuske
Arkivbild från tidigare val.
Förra valet gjordes inte några särskilda insatser för att nå ut till väljare med utländska medborgarskap. Men i år ska kommunen anta en plan med satsningar för att öka valdeltagandet bland nya Väsbybor.

Utländska medborgare som har rösträtt i kommun- och landstingsvalen blir allt fler. Nästa år beräknas totalt4 164 utländska medborgare i Upplands Väsby få rösta lokalt.

Valet 2014 satsade kommunen på att nå ut till nya väljare genom en vykortskampanj där flyers med information postades till alla nya väljare. Men risken fanns att väljare som utländska medborgare som får rösta missades i kampanjen, vykorten var nämligen bara skrivna på svenska.

Inför valet 2018 kommer valnämnden i Upplands Väsby kommunen att ta fram en plan för att nå ut till nya väljare med särskild riktlinjer om hur utländska medborgare ska nås.

Inom kursen samhällsorientering får nyanlända Väsbybor en hel del information om valet och deras rättigheter. Demokrati är en viktig del av utbildning och under 2018 kommer praktiskt information om hur valet går till och vilka som får rösta i vilka val bli ett givet inslag.