ANNONS

Oheliga allianser gör sakfrågor extra viktiga

valsedlar
Det är ett år kvar till valet. Men Mitt i Sundbyberg smygstartar bevakningen redan nu.
Om ett år går Sundbybergsborna till vallokalerna igen. Hur formas blocken i en kommun där oheliga allianser inte är ovanliga och vilka frågor blir heta i valrörelsen?

Nu kickar Mitt i:s valbevakning i gång.
ANNONS

Kommunvalet 2014 resulterade i ett minoritetsstyre med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet, men det blev inte långvarigt. I slutet av 2015 hoppade Centerpartiet av vilket ledde till dagens grönblåa majoritet med Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Men i Sundbyberg är oheliga allianser i politiken inget ovanligt. Utan något väljarna måste ha med i beräkningarna, annars kan det bli en chock när KD kan ge support åt ett rött styre, och MP vill vara med både M och S.

Utesluter endast Sverigedemokraterna

Ett par samarbeten känns dock väldigt långt borta. M-styret säger till exempel nej till att styra ihop med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna däremot utesluter endast Sverigedemokraterna. Även om sannolikheten att styra med Moderaterna är väldigt liten.

Detta gör det svårt för väljarna att vara säkra på att sin röst med all säkerhet stödjer en viss allians eller block. Därför blir det extra viktigt hur partierna ställer sig i kommunens hetaste sakfrågor.

Skolfrågan blir viktig

Skolan blir troligtvis den hetaste frågan även 2018. Alla vill höja betygen och locka bra lärare, men på olika sätt. M-styret satsar på lärarlöner och öppnar famnen för privata skolaktörer. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet däremot förespråkar kommunalt drivna skolor och vill höja den socioekonomiska pengen.

M-styret har startat en ombildningsprocess som öppnar för att flera tusen hyresrätter i Sundbyberg kan säljas. Men oppositionen är emot, vilken sida tar väljarna?

Partierna är eniga om ett byggmål på runt 20 000 nya bostäder till 2030. Men ett missnöje kring mer exploatering pyser dock hos väljarna. Kommer något parti att lyssna in det för att försöka fiska röster?

Det här är Sumpanbornas viktigaste valfråga

ANNONS

Fakta

Tidslinje: Så har de politiska striderna sett ut genom åren

1990, Nedskärningar: Svångremmen dras åt i kommunerna, allt för lite pengar fanns i potten för lönehöjningarna, som blev oväntat stora. Kommunalråden bad sina anställda hålla tillbaka lönekraven medan deras egna löner sedan 1986 hade ökat med 35 procent.

1991, Moderatbråk: Trots att moderaterna gjorde ett bra val i Sundbyberg bråkades det mycket i partiet under 1991. Dels pågick en hätsk maktkamp mellan Gunnar Perneus och Stellan Bojerud om vem som skulle bli kommunalråd. Det slutade med att Bojerud hoppade av när han internt blev anklagad för valfusk.

1993, Skolkris: Den ekonomiska krisen når skolorna. Det blev färre lärare, färre skolor och större klasser. Och Sundbyberg var den kommun som drabbades allra värst. Där behövde skolorna bantas med hela 15 procent.
– Då är ändå skolan sektorn med de minsta sparkraven, suckade kommunalrådet Ove Holmberg (S) då till Expressen.

2007, Maktskiftet: Staden har styrts av Socialdemokraterna sedan dess grundande, men i valet 2006 vanns en historisk seger av en borgerlig allians bestående av M, FP, KD och C. I augusti byter de moderata ledamöterna Michael Spira och Arne Wijkman till Socialdemokraterna. Formellt blev de politiska vildar.

2012, Nytt parti i KF: Valet 2010 innebar en nykomling i kommunfullmäktige: Sverigedemokraterna får två mandat i kommunfullmäktige.

2015,  Centern hoppar av: Efter valet 2014 styrs Sundbyberg av en minoritet med S, V, KD och C men hösten 2015 hoppar Centern av samarbetet och formar en grönblå majoritet med M, Mp, Fp (nuvarande Liberalerna) och KD.

2017, Slaget om Dramaten: Operan och Dramaten ska bygga nya lokaler och flera kommuner är intresserade av att få kulturinstitutionen. Sundbyberg är en av slutkandidaterna tillsammans med Järfälla, Huddinge och Sundbyberg, men ännu är det inte klart

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.