ANNONS

S öppnar för att utöka kvinnosimmet i Haninge

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, lanserade förslaget om utökade kvinnotider på Torvalla simhall häromdagen.
Meeri Wasberg (S) lanserade förslaget om utökade kvinnotider på Torvalla häromdagen.
S-ledda Haninge kommun öppnar nu för att utöka kvinnosimmet i Haninge. Tiderna, som enligt Torvalla simhalls personal genomförs en till två gånger per år, har skapat stor debatt i Haninge.
ANNONS

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, har hållit en låg profil i frågan om kvinnosimmet i Haninge – fram tills nu.

Nu öppnar hon upp för att utöka kvinnosimmet i kommunen.

Och hon lanserar förslaget i samband med #metoo-upproret:

M och SD kritiska

– Jag är beredd att föra diskussion om att utöka antalet timmar för att faktiskt ge kvinnor möjligheten till mer friskvård. Någonstans får man sluta med hyckleriet om vad kvinnosimmet handlar om. Det finns faktiskt tillfällen då vi kvinnor behöver vara på platser bara för oss själva, säger Meeri Wasberg.

Den styrande koalitionen (S, MP, C) tog in kvinnosimmet i sin politiska plattform efter valet 2014, men under mandatperioden har kritiken växt sig stark mot tiderna. Dels från SD och M, dels från delar av allmänheten.

ANNONS

Till SVT:s Agenda har demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) framfört kritik mot svenska simhallar som har separata kvinnotider.

I kommunfullmäktige i Haninge har debatten varit intensiv.

Draghjälp från #metoo

– Det här handlar om kulturella, religiösa skäl. Dessa kvinnors män vill inte att andra män ska se dem i baddräkt, det kan man väl vara ärlig med? sade Marietta de Pourbaix-Lundin (M) i kommunfullmäktige inför sommaren.

Men Meeri Wasberg (S) menar att Haningemoderaterna bortser från hur det sett ut i simhallen i Haninge bakåt i tiden.

–  Vi har haft särskilda badtider för kvinnor i Haninge under lång tid, oavsett vem som styrt kommunen. Därför tycker jag det är väldigt olyckligt att man försöker få kvinnosimsfrågan att handla om religiös övertygelse. Jag tycker faktiskt att #metoo-kampanjen visar att vi har en lång väg att gå vad gäller jämlikhet och jämställdhet.

Vilka är det du ska diskutera utökade kvinnotider med?

– Det har jag inte bestämt än, men vi kommunpolitiker behöver kanske fundera på om totalt fyra-sex timmar per år verkligen täcker det behov som kan finnas för kvinnor att bada under säkra och trygga förhållanden i Haninge.

ANNONS