ANNONS

Så ska integrationen bli bättre i Österåker

Storängstorget, Åkersberga.
Språkundervisning och arbete är viktigt för integrationen, anser flera partier.
Hur nyanlända ska komma in i samhället är en av Österåkersbornas viktigaste frågor inför valet. Så här vill politikerna i kommunen göra – om de får bestämma.
ANNONS

Skolan, trygghet, bostäder, trafik och integration. Det är några av de frågor som intresserar Österåkersborna mest inför valet.

I en serie på fem delar får politikerna svara på vad de vill göra, om de får bestämma efter valet i höst.

Hur ska ni arbeta för att integrationen ska bli bättre i kommunen?

Michaela Fletcher, kommunalråd, Moderaterna
Skola, näringsliv, föreningsliv och olika organisationer arbetar på ett bra och målinriktat sätt. Vi ställer samtidigt krav på den enskilde att lära sig svenska, skaffa erforderlig utbildning och ställa sig i bostadskö som alla andra.
Mathias Lindow, kommunalråd, Liberalerna
Språket är nyckeln in i samhället. Det är viktigt att alla deltar i undervisningen, även föräldralediga. Civilsamhället har en viktig roll för integrationen. Genom stöd till föreningslivet kan möten skapas och samhället öppnas upp.
Michaela Haga, Centerpartiet
Vid ankomst till kommunen ska obligatorisk samhällsinformation ges och snabb validering av kompetens och yrkeskunskaper, för rätt utbildning- och jobbmatchning.
Kommunen ska samverka och stötta för att stärka insatser för integrationen.
Arne Ekstrand, Kristdemokraterna
Nytt och förstärkt Komvux Österåker. Stöd till frivilligorganisationer och volontärverksamhet. Lärlingsjobb i samarbete med företagarna. – i enlighet med Alliansförslag. Bättre organisation vid arbetsförmedling.
Lennart Berneklint, Österåkerspartiet
Integrationen i vår kommun fungerar utmärkt med tillfälliga bostäder.
Ann-Christine Furustrand, oppositionsråd, Socialdemokraterna
Arbeta aktivt mot utanförskap och för en bra integration i samhällets alla delar. Skall ske i nära samarbete med civilsamhället, föreningar och näringsliv. Ge utbildning, och stöd för att komma ut på arbetsmarknaden och egen försörjning.
Michael Solander, Miljöpartiet
Vi tror på kunskap och upplysning kopplat till naturliga mötesforum. Introduktionsprogrammet på Österåkers gymnasium behöver få ett bättre stöd av kommunen – undervisningen lägger grunden för den fortsatta samverkan med samhället.
Francisco Contreras, Vänsterpartiet
En integrationsstrategi behövs. Nya kommuninvånare måste ledas in i arbetslivet fortare. Samarbete med näringslivet för kompetensmatchning. Skolan och Komvux viktiga för vägledning, praktik och språkkurser. Personliga integrationshandlingsplaner.
Hans Hellberg, Roslagspartiet
Genom att skapa fler arbetstillfällen med enklare jobb i kommunen.
Stort fokus på språkinlärningen för de nyanlända kopplat till kontroll och utvärdering.
Peter Wihlner, Sverigedemokraterna
SD Österåker la 2016 en motion till ett E-sportcenter vilket, tyvärr, samtliga partier var emot. Detta skulle bli en utmärkt plattform för nyanlända att träffa och umgås med svenska ungdomar. E-sport har ingen kultur- eller språkbarriär.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.