ANNONS

Här är Östermalmbornas viktigaste valfrågor

Kristina Degermark, Östermalm: "Det viktigaste är att peta Daniel Helldén".
Kristina Degermark, Östermalm: "Det viktigaste är att peta Daniel Helldén".
Katarina Hildebrand, 71, Östermalm: "Viktigaste frågan är pensionärerna och tryggheten".
Katarina Hildebrand, 71, Östermalm: "Viktigaste frågan är pensionärerna och tryggheten".
Ökad trygghet. Fler resurser till skola och vård. Bättre parkeringsmöjligheter. Det är några av ämnena som är extra viktiga när Östermalmborna går till val i höst visar Mitt i:s enkätundersökning.
ANNONS

 

Katarina Hildebrand, 71, Östermalm

– Lokalt här på Östermalm det viktigaste frågan är pensionärerna och tryggheten för dem. Det är många pensionärer och jag vet att många känner sig otrygga på kvällarna inklusive mig själv. Det är inte så roligt att gå ut ibland här. Det är en viktig valfråga.

 

Ann-Margaret Westin, 50, Gärdet

– Generellt för mig, är skolans status en viktig sak. Jag är inte så imponerad av Svenska skolan. Jag skulle behöva mera tid för att lära och undervisa. Man skulle behöva bättre resurser för att ta hand om elever som stökar till det. Jag förstår inte varför Sverige inte kan göra en bra skola, Sverige är ett kunskapssamhälle. Miljön är förstås också en viktig fråga både globalt och lokalt.

Kristina Degermark, Östermalm:

ANNONS

– Det viktigaste är att peta Daniel Helldén så vi kan hitta platser att parkera på i stan. Och att inte sätta upp stoppförbud, och annat, utan anledning. Jag bor på Danderydsgatan och där har man satt upp en lastzon och tagit bort tre p-platser trots att de som har restaurangen säger att det inte behövs. Vi betalar 1 100 kronor i månaden och vågar inte ta bilen eftersom vi inte kommer hitta någon plats när vi kommer tillbaka.

Martin Tallroth, Östermalm:

– Parkering är viktigt. Även om det fungerar rätt bra här så finns det ställen där det är sämre. Och det är rätt dyrt att stå med tanke på att man betalar så mycket i skatt. Sedan förstår man ju att man ur ett längre perspektiv måste få bort bilarna, men vill man att folk ska cykla måste man ge bättre förutsättningar, som man gör i Köpenhamn till exempel. Sedan har mycket blivit bättre, som parkerna och grönområdena. Sedan är platser att idrotta på viktigt också. Nu är det svårt att hitta tider och planer för kidsen.

Göran Lidman, Gärdet:

– Det är ganska mycket gnäll och vi har det ju faktiskt ganska bra. Men i skolan borde lärarna få bättre betalt och föräldrar borde få välja fritt vilka skolor deras barn ska gå i. Vården tycker jag är rätt bra, men omsorgen kan bli bättre. Äldre får för lite i pension och måste lita på subventioner. Jag förstår att det behövs, men det är inte bra. Miljön är viktig också. Östersjön ser förskräcklig ut och har gjort det i 30 år, men inget händer. Jag tycker det är bra att det händer saker med elbilar och att man inte väntar utan tar tag i saken nu.

Per Nilsson, Gärdet:

– Vård och skola tycker jag är viktigast. Man betalar så mycket skatt så man vill ju alltid få mer. Man borde utbilda fler i vården, och i skolan vill man ju att barnen lär sig mer. Där borde man höja kvaliteten på lärarutbildningen.

Karin Westerberg Ilmoni, Gärdet:

– Lokalt är jag ganska nöjd. Men generellt vill man ju att förskolorna ska få fler lärare och mindre barngrupper. Och parkerna är kanske lite eftersatta med lite trasiga redskap och leksaker. På riksnivå är viktigaste frågan integration. Här på Östermalm är det ju inte så blandat, men det vore kanske önskvärt. Sedan är trygghet för alla en viktig fråga även om det inte är så farligt här.

Nadine Appelqvist, Gärdet:

– För mig är bostadsfrågan viktigast. Jag är student och skulle vilja se fler lättillgängliga och billiga studentbostäder och hyresrätter. Studenter är inte jättekräsna och vill inte betala så mycket. Dyker det upp en studentlägenhet så försvinner den ju på två sekunder.

Alexander Taube, Gärdet:

– Skola och sjukvård är viktigast för mig. När man själv gick i skolan var det ganska bra, men det man hör om nu är under all kritik. Man måste göra läraryrket mer intressant tror jag. Och i vården kan man inte satsa 60 miljarder på Nya Karolinska när vården inte blir speciellt mycket bättre. Man borde sluta privatisera sjukvården, då tror jag den blir bättre igen.

Cathrine Hedborg, Norra Djurgårdsstaden:

– Oj, det är så tidigt jag har nog inte bestämt det än. Men de demokratiska spelreglerna och att man respekterar våra demokratiska värderingar är nog det viktigaste. Att man har demonstrationer när man får och inte har dem utan tillstånd till exempel.

ANNONS