Östermalms unga: ”En skyldighet att rösta”

Tora Ericsson, 18, Oskar Tageson, 19 och Britta Lindstedt, 18, ska rösta för första gången
Tora Ericsson, 18, Oskar Tageson, 19 och Britta Lindstedt, 18, ska rösta för första gången
Britta, Oskar och Tora.
Britta, Oskar och Tora.
På Östermalm kommer drygt 2 000 unga kunna rösta för första gången i höst.
För Britta Lindstedt 18, Oskar Tageson 19 och Tora Ericsson 18, från Östermalm, är det en självklarhet att rösta när de får chansen.

– Det är nästan en skyldighet. Och har man inte röstat har man ju ingen rätt att klaga på till exempel skatter eller sjukvården efteråt, säger Britta Lindstedt.

– När vi lever i ett demokratiskt samhälle och har möjligheten att rösta så är det nästan en plikt, säger Oskar Tageson

”Alla tycker typ samma saker”

I Stockholms kommun tog 80 procent av alla röstberättigade förstagångsväljare chansen och la en röst i riksdagsvalet 2014. I höst kommer 2 022 personer på Östermalm kunna rösta för första gången.

Ingen av Tora, Britta eller Oskar har bestämt vad de ska rösta på ännu. De sätt de tänker skaffa information inför valet är kanske främst genom partiernas egna hemsidor.

– Men det är svårt att veta vad man ska rösta på eftersom det mesta som står där låter bra och alla tycker typ samma saker, säger Tora Ericsson.

– Partiledardebatterna i SVT tycker jag är för mycket kaos och mer underhållning än information. Där pratar partiledarna mer om det som är dåligt med de övriga partierna och inte om vad de själva och deras parti vill, säger Oskar Tageson.

Läs mer: Följ vår lokala valbevakning på vår valsajt!

Östermalms unga stöder M

I skolvalen 2014 på Östermalms gymnasium hade Moderaterna generellt störst stöd hos de unga väljarna. På Östra Real, Thorens, och Tyska skolan hade M mellan 45 och 30 procent av rösterna. Den enda skolan där partiet inte var störst var på Victor Rydbergs vid Jarlaplan där Folkpartiet var störst med 25 procent.

– Så tror jag det generellt häromkring att många röstar åt ett visst håll. Det är klart man har blivit påverkad av det, och att man har hört att det är det bästa från föräldrar och kompisar. Men jag skulle aldrig rösta på något bara för att jag har hört att det är det bästa utan att först kolla vad partiet står för, säger Tora Ericsson.

Vilka är era viktigaste valfrågor?

– Den kris som finns inom polisen är en viktig fråga, säger Oskar Tageson. Där för lite resurser leder till att färre brott utreds. Vilket skapar en misstro mot den svenska rättssäkerheten. Även frågan kring cykelbanorna som byggs runt om på Östermalm, speciellt den på Värtavägen,  är onödiga satsningar när det redan idag finns tre parallella gator med cykelbanor.  

– Ja, och jag kan tänka mig att man inte anmäler brott eftersom man tänker att inget ändå kommer hända, säger Britta Lindstedt och fortsätter: För mig är den viktigaste frågan bostad. Jag och många kommer nog behöva flytta från stan. Det är många som bor ensamma i stora lägenheter här på Östermalm, och en lösning skulle kunna vara fler kollektivboenden och att bygga fler studentbostäder.

Politikerna borde fråga de unga

Att partierna kanske satsa mer på Facebook eller Youtubekanaler skulle kunna vara ett sätt att göra politiken och valet mer lättillgängligt för yngre väljare tror alla tre.

– Även om det är frågor som rör oss känns det inte som att politikerna riktar sig mot oss. De räknar med att vi ska rösta ändå, men det skulle kunna fråga mer om vad vi tycker och att få det som att vi får vara med och bestämma också, säger Tora Ericsson.

– Ungdomsförbunden är ute i skolorna och visar upp sig, men samtidigt känns det som att många ungdomspartier står långt ifrån det riktiga partiet. Därför tror jag det är viktigt att de riktiga partierna åker ut i skolorna och visar upp sig mer, eftersom det är de man röstar på i valet, säger Oskar Tageson.

Fakta

Så många får rösta första gången i höst

Preliminärt röstberättigade förstagångsväljare (svenska medborgare) i valet 2018

Församling                                                                                                              Kvinnor                   Män                          Totalt

Stockholms Hedvig Eleonora172142314
Stockholms Oscar490497987
Stockholms Engelbrekt362358720