ANNONS

KD: Privatisera Danderyd och locka personal

Landstinget i Stockholm har brist på vårdpersonal. Något som leder till att patienterna får vänta längre på vård.
Ett rejält lönelyft vill partierna i opposition se, samtidigt som KD vill privatisera Danderyds sjukhus.
ANNONS
Fakta

Det här är landstinget i Stockholm

Stockholms läns landsting har hand om sjukvård och kollektivtrafik.

Vi betalar skatt till landstinget, med 12,08 kronor per intjänad hundralapp.

Landstinget styrs av 149 ledamöter som väljs samtidigt som riksdagsvalet den 9 september.

Den senaste mandatperioden har landstinget styrts av en borgerlig allians, bestående av moderater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater.

Socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister har varit i opposition.

Även sverigedemokrater sitter i landstinget.

Bristen på personal blir till en ond cirkel för landstinget.

Stängda vårdplatser leder till överbelagda vårdavdelningar, svårigheter att få tid på vårdcentralen och patienter som bli liggande i akutens korridorer. Underbemanning är tufft för personalen.

Och det blir ännu svårare för landstinget att rekrytera.

En valfråga i höst

I höst är det val till landstinget, och partierna har lite olika förslag till lösningar på personalproblemet. Mitt i har frågat partierna om hur de ska lösa personalbristen.

Kristdemokraterna vill likt S:t Göran privatisera Danderyds sjukhus medan Vänsterpartiet vill införa sex timmars arbetsdag.

En sak är partierna är överens om: Landstinget måste bli attraktivare som arbetsgivare.

Hur ska ni lösa personalbristen?

Moderaterna
Det ska vara lättare att klättra i karriären för sjuksköterskor och undersköterskor. Personal ska inte behöva byta arbetsgivare för att höja sin lön eller utvecklas. Landstinget ska attrahera och behålla medarbetare. Vi vill satsa på toppmoderna lokaler, utrustning och teknik och bättre ledare får vi sjuksköterskor och läkare som trivs. Avlasta sjuksköterskor och läkare med tyngre administration så att köerna kortas.
Liberalerna
Sjuksköterskor ska få bättre löneutveckling, karriärtjänster och betalt under sin specialistutbildning. Erbjud alla en fast, namngiven husläkare som får större ansvar för vård och samordning. Gör det mer attraktivt jobba som läkare på vårdcentral. Utbilda flera specialister i allmänmedicin. Modern teknik ska ge personal mer tid för patienter. Fler undersköterskor och vårdbiträden ska avlasta sjuksköterskorna.
Centerpartiet
Det måste bli lättare att göra lönekarriär inom vården. Alla medarbetare ska ha rätt till utvecklings- och lönesamtal. Det måste tas större hänsyn till individuella förutsättningar vid schemaläggning på dygnet runt-verksamheter. Det måste göras möjligt för fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig med bibehållen lön. Kompetens, ambition och engagemang ska premieras.
Kristdemokraterna
Det bör vara samma huvudman som har ansvar för sjukvården och för utbildningen. På så sätt sker en bättre samordning med behovet av vårdplatser. Ta tillvara personalens positiva erfarenheterna från S:t Görans sjukhus och privatisera Danderyds sjukhus. Fördubbla antalet AT-platser för läkare i landstinget och öka antalet ST-platser för läkare inom de vårdområden som har vårdval.
Socialdemokraterna
En rejäl lönesatsning som gynnar kompetens och erfarenhet. Ge mandat till lönesättande chefer att erbjuda löner som gör det möjligt att rekrytera personal till akut- och slutenvården. Låt sjukhusen införa kortare arbetstid med mer återhämtning för personal som jobbar helger och nätter. Ge både undersköterskor och sjuksköterskor möjlighet till betald specialistutbildning och slopa villkoret att de måste stanna kvar inom landstinget.
Miljöpartiet
Ge personalen lön efter kompetens och erfarenhet. Ge personalen inflytande över schemaläggning och arbetstider. Minska behovet av bemanningsföretag och lägg pengarna på den ordinarie personalen.
Vänsterpartiet
Vi satsar en miljard kronor på att man kan nyanställa och locka tillbaka den personal som flytt. Vi vill införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på de mottagningar och kliniker som är under hårdast press. Vi måste även höja lönerna rejält, framförallt för sjuk- och undersköterskor.
Sverigedemokreterna
Minska den administrativa bördan genom att anställa särskild vårdservicepersonal som ska avlasta undersköterskor, som i sin tur kan avlasta sjuksköterskor som sedan avlastar läkarna. Ge personal stort inflytande över sina arbetstider, med rätt till såväl heltid som deltid. Prioritera personalens trygghet och inrätta särskilda, säkerhetsklassade vårdplatser, dit riskpatienter och aggressiva besökare kan skickas.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.