ANNONS

Så vill politikerna minska Danderyds utsläpp

Så vill politikerna minska avgaserna som påverkar klimatet.
Mitt i Danderyds valkoll fortsätter. Nu är det miljöns tur.
Hur kan Danderyd ta ansvar för klimatförändringen? Här svarar de lokala politikerna på hur de vill minska de farliga utsläppen.
ANNONS

Redan idag är klimatflyktingar ett faktum och sommarens extremväder kan ha gett en försmak på allt vanligare torka i Sverige – om temperaturen fortsätter att stiga globalt.

Inför valet frågade Mitt i hur Sollentunas politiker vill minska kommunens utsläpp av växthusgaser. Bilåkandet är det stora fokuset för nästan alla partier och de föreslår bland annat fler infartsparkeringar och cykelvägar.

Hur vill ni minska utsläppen som påverkar klimatet?

Jenny Åkervall (S)
Många danderydsbor är beroende av bilen för att få ihop livspusslet. För att få fler att åka kollektivt – och minska belastningen på vår miljö – behöver vi utöka kommunens pendlingsparkeringar.
Bengt Sylvan (L)
Underlätta med eldrivna transporter i Danderyd. Elminibussar som hämtar och lämnar på ett digitalt sätt utan en speciell resrutt. Obligatorisk utbildning i klimat och hållbarhet i skolan. Säkra cykelvägar och på sikt gräva ned E 18.
Siv Sahlström (C)
Genom att köpa och använda miljövänliga bilar i kommunens verksamhet. Samordna  t ex leveranser till skolor, äldreboenden mm. Fortsatt utbyte till miljövänlig uppvärmning och belysning i kommunen.
Olle Reichenberg (M)
Vi vill göra det lättare att välja andra färdmedel än bil. Vi vill ha fler infartsparkeringar för danderydsbor, så att det blir smidigare att parkera i anslutning till tunnelbanan och Roslagsbanan. Vidare arbetar vi för att få ännu bättre kollektivtrafik i kommunen, och Landstingets beslut nyligen att starta en pendelbåtslinje som angör bryggor i Danderyd är glädjande. Det ska också vara lätt att cykla i Danderyd.
Carolin Robson (MP)
Minska fossilbränsleberoende transporter. Ökad samtransportering av varor och minska mängden tomtransporter. Klimatsmartare mat med större andel vegetabilisk mat. Göra en ”koldioxidbudget” för kommunen och dess invånare för att öka möjligheten att uppnå 1,5 gradersmålet i Parisavtalet med fokus på transporter och konsumtionsvaror.
Håkan Johansson (KD)
KD Danderyd har inte tagit fram någon plan för hur utsläppen skall minska. Det är en fråga vår riksorganisation sköter.
Christer Erestål (SD)
Jobba för T-bana till Täby, bra infartsparkeringar samt fortsatt utredning om E18 i tunnel. Påverka föräldrar att sluta skjutsa sina barn till skolan, det vinner alla på.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.