ANNONS

Politiker i konflikt om svenska värderingar

Jimmy Baker och Ebba Östlin i konflikt.
Jimmy Baker och Ebba Östlin i konflikt.
Efter ett nytt beslut i kommunstyrelsen befarar Moderaterna att Botkyrka kommun ska backa kring svenska värderingar.
Oppositionsrådet Jimmy Baker (M) pekar på beslut kring bland annat separata badtider för kvinnor och böcker som biblioteket inte tagit in.
Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) tycker dock att Moderaterna kör ett fulspel.
ANNONS

Beslutet som konflikten handlar om var uppe till beslut vid kommunstyrelsens senaste möte. Då beslutades kommunstyrelsen att tillsammans med UNESCO Lucs i ett pilotprojekt ska låta undersöka hur ett så kallat interkulturellt flyktingmottagande skulle kunna se ut.  Moderaterna befarar dock att undersökningen mynnar ut i slutsatser som innebär olika tillbakasteg.

”Inte kompromissa”

– Det är bra med ökad kunskap för att lösa integrationsproblem. Men vägen dit kan inte gå via att kompromissa med mänskkliga rättigheter, kvinnors rättigheter, barns rättigheter, yttrandefrihet, tryckfrihet och åsiktsfrihet, säger Jimmy Baker.

JO kritiserade Bibliotek Botkyrka

Han pekar bland annat på att kommunen numera tillåter separata badtider för kvinnor och på ett fall där Justitieombudsmannen kritiserat Botkyrka kommun för att biblioteket även beaktat åsikterna i två böcker när det var fråga om böckerna skulle köpas in eller få fjärrlånas av en privatperson. I ett av fallen hänvisade biblioteket även till sin interkulturella handlingsplan. Biblioteket kritiserade också kvalitén på böckerna, vilket JO godkänner.

Det som är fult är att Jimmy försöker insinuera att vi tycker något annat

Kommunalrådet Ebba Östlin (S)

Östlin menar Baker fulspelar

– Jag håller med moderaterna om att vi aldrig ska tumma på våra extremt viktiga ideal som alla människors lika värde, jämställdhet, alla kvinnors rätt till sin kropp, barns rättigheter med mycket mer. Det senaste året har Baker vänt sig mer och mer mot den interkulturella strategin men jag vill vara tydlig, den interkulturell strategin utgår från FNs mänskliga rättigheter som omfattar ovanstående.  Det som är fult är att Jimmy försöker insinuera att vi tycker något annat, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

Man börjar kompromissa med svenska värderingar

ANNONS

Oppositionsrådet Jimmy Baker (M)

”Största och viktigaste utmaningar”

Ebba Östlin tycker att Jimmy Baker blandar saker som inte har med projektet att göra.

– Det här ärendet handlar om är att vi ska jobba med och bli bättre på Svensk integration. Integrationen i Sverige är en av våra största och viktigaste utmaningar de kommande åren, misslyckas vi med detta så misslyckas vi att ge en massa nya svenska en bra start och det skulle påverka hela Sverige. Vi behöver folk som kan jobba i skolan och omsorgen, vi behöver fler skattebetalare, säger Ebba Östlin.

Skriver svenska värderingar är bättre

I samband med beslutet lämnade Moderaterna in ett yttrande för att förtydliga vad de inte vill att ett interkulturellt ska innebära. I yttrandet skriver de också att svenska värderingar är bättre än de ”våra nya innevånare för hit”.

– Jag betvivlar inte att Ebba Östlin vill väl. Men problemet är bara när projekten mynnar ut i att man börjar kompromissa med svenska värderingar, säger Jimmy Baker.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.