ANNONS

Så ska Stockholms skolor bli lika bra

Resultaten och tryggheten skiljer sig mellan skolor i  Hammarby-Skarpnäck.
Resultaten och tryggheten skiljer sig mellan skolor i Hammarby-Skarpnäck.
Många boende i Stockholm vill satsa på skolan.
Så här vill politikerna göra för att alla skolor ska bli lika bra.
ANNONS

Bostadsbyggande, förskola, cykelbanor, idrottshallar och integration är några frågor i fokus inför höstens kommunala val.

Här får företrädare för de nio partier som är representerade i Stadshuset – och som styr Stockholms stad – svara på Mitt i:s frågor inför valet.

Hur ska alla skolor i Stockholms stadsdelar få samma kvalitet?

Karin Wanngård, Socialdemokraterna, finansborgarråd.
– Vi behöver se till att alla skolor har en hög andel behöriga lärare. Att det finns en skolledning som har tillräckligt med resurser för att kunna förstärka stödet runt varje elev så att ingen hamnar efter.
Anna Rantala Bonnier, Feministiskt initiativ, gruppledare.
– Vi vill slopa det fria skolvalet som under lång tid ökat segregeringen och försvårat skolans kompensatoriska uppdrag. Vi vill se mer resurser, socioekonomisk utjämning och rita om skolornas upptagningsområden för att få blandade klasser.
Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiet, bostads- och demokratiborgarråd.
– Skolor med störst behov ska få mest pengar. Skolor behöver elever med olika bakgrund. Alla skolor ska ha ett elevhälsoteam. Vi behöver anställa fler lärare. Skolans pengar ska gå till verksamheten, inte riskkapitalister.
Lotta Edholm, Liberalerna, oppositionsborgarråd.
– I utsatta områden är det idag en lägre andel behöriga lärare än i innerstaden, så ska det inte vara. Vi måste satsa så att alla skolor har en trygg arbetsmiljö och behöriga lärare. Alla skolor ska vara bra skolor.
Anna König Jerlmyrs, Moderaterna, oppositionsborgarråd
– Hög kvalitet i skolan sker genom att varje elev möts av höga förväntningar, en lugn skolmiljö och får rätt stöd för att nå sin fulla potential. Aktivt skolval, utökad undervisningstid och satsningar på lärarna är viktiga steg dit.
Daniel Helldén, Miljöpartiet, trafikborgarråd.
– Vi i majoriteten har vänt trenden, nu minskar skillnaderna i kunskapsresultat mellan stadens skolor. Vi vill att skolorna med störst utmaningar ska fortsätta få extra resurser. Lärarna på dessa skolor ska även få lönetillägg.
Erik Slottner, Kristdemokraterna, gruppledare.
– Anställ mer administrativ personal som avlasta lärarnas arbetsbörda. Utveckla elevhälsan och stödet till elever med särskilda behov. Inför aktivt val av skola. Prioritera ordning och arbetsro. Stäng undermåliga skolor.
Peter Wallmark, Sverigedemokraterna, distriktsordförande.
– Förstatliga skolan och öka lärarnas status.
Karin Ernlund, Centerpartiet, gruppledare.
– Genom att granska och upptäcka skolor med problem som inte når upp till kvalitetskraven. Skolor som inte håller en bra kvalitet ska stängas ned oavsett driftsform. Ingen ska behöva riskera att välja en dålig utbildning.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.