ANNONS

Politikerbesök ska öka valdeltagandet

Vallokal från 2002. Foto. Andreas Enbuske
Arkivbild från en vallokal.
I Huddinge beräknas de utländska medborgarna som får rösta lokalt 2018 utgöra nästan 13 procent av alla röstberättigade. Men vad gör kommunen för att få upp det låga valdeltagandet?
ANNONS

I Huddinge finns en särskild demokratiberedning, som har som uppdrag att öka valdeltagandet i kommunen. I slutet av oktober ska beredningen ha en workshop för att komma fram till vilka åtgärder som behövs för olika väljargrupper, där nyanlända utgör en särskild grupp.

En återkommande åtgärd är politikerbesök på SFI och komvux i samband med demokratidagarna som ägde rum i början av oktober. Demokratiberedningens ordförande Ingalill Söderberg, (DP) tror att fler åtgärder behövs under valåret.

– Sedan flera år är vi politiker under demokratidagarna ute på gymnasierna och pratar med eleverna. Det innefattar även vux och SFI. Vi har sett en liten ökning av förstagångsväljarna och vi vill tro att detta har haft en liten inverkan. Vi kan såklart göra mer och kommer att göra ytterligare insatser under valåret, säger Ingalill Söderberg, (DP).

ANNONS