ANNONS

Så ska Botkyrka locka fler behöriga lärare

Botkyrka kommun sliter för att få tag i och behålla behöriga lärare.
Botkyrka kommun sliter för att få tag i och behålla behöriga lärare.
Skolan är en av Botkyrkabornas allra hetaste frågor inför valet. Så här vill politikerna i kommunen göra för att få fler lärare med lärarlegitimation.
ANNONS

Skola, trygghet och sjukvård är i fokus för Botkyrkaborna inför höstens val.

Det har Mitt i tagit reda på i en enkätundersökning. I en serie på fem delar får politikerna svara – på läsarnas viktigaste frågor.

Tredje lägst i länet

De första politikersvaren från Botkyrka gäller skolan och andelen behöriga lärare. Här är siffran för Botkyrka tredje sämst i länet. Enligt statistik från Skolverket i december hade 6 av 10 lärare i grundskolan anställda på heltidstjänster lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Hur får Botkyrka fler behöriga lärare i grundskolan?

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraterna.
– Vi har sedan 2016 höjt lönerna till topp 10 i landet, men lön är inte allt. Vi förbättrar arbetsmiljön och ser till att anställa fler vuxna i skolan i hopp om att avlasta lärarna från uppgifter som inte är direkt relaterade till pedagogiken.
Stina Lundgren, oppositionsråd, Moderaterna.
- Lärare som idag saknar behörighet ska få möjlighet till fortbildning. Kommunen måste prioritera att avsätta medel för detta ändamål. Lärarnas erfarenhet, behörighet och utbildningsnivå är avgörande för högre kvalitet i skolan.
Myrna Persson, kommunalråd, Miljöpartiet.
– Höj lönen så att den ligger i linje med de kompetenser som behövs. Även styret och ledningen är en nyckelaspekt för att få duktiga lärare att stanna, något som man behöver se över för att skapa en kontinuitet som möjliggör god arbetsmiljö.

Anders Thorén, gruppledare, Tullingepartiet.
– För att göra yrket attraktivt och få behöriga lärare så bör lönerna höjas, kontinuerlig kompetensutveckling erbjudas och att lärarna får ägna sig åt undervisning. I Tullinge kommun skulle nuvarande situation inte accepteras.

Östen Granberg, gruppledare, Sverigedemokraterna.
– SD arbetar för en bättre arbetsmiljö i skolan. Vi vill skapa en skola som ger trygghet, arbetsro, ordning och reda i klassrummen, ge högre löner för behöriga lärare och se till att det blir fler vuxna i skolan.
Mats Einarsson, kommunalråd, Vänsterpartiet.
– Bristen på behöriga lärare är ett problem i hela landet. Konkurrenskraftiga löner och goda arbetsvillkor är en viktig nyckel för att sifforna ska bli bättre.
Stefan Dayne, gruppledare, Kristdemokraterna.
– Lönerna spelar givetvis en stor roll för att attrahera och behålla behöriga duktiga lärare till våra skolor. Skolan ska också vara en plats där både elever och lärare känner sig trygga och respekterade i en god arbetsmiljö med studiero.
Lars Johansson, gruppledare, Liberalerna.
– Genom att höja lärarnas löner får vi fler behöriga lärare att vilja jobba i Botkyrka. De som redan jobbar här ska erbjudas kompetenshöjning och vidareutbildning. Den fysiska arbetsmiljön i skolan ska vara bra så att man trivs på jobbet.
Robert Steffens, gruppledare, Centerpartiet.
– Kommunen behöver inte bara satsa på höjda lärarlöner utan också kompetensutvecklingen för våra lärare.