ANNONS

Så vill politikerna minska kommunens utsläpp

Partiledare i Upplands-Bro Val valet 2018 kommunalval miljö klimatet klimatfrågan
Ordföranden och gruppledare från partierna i kommunfullmäktige i Upplands-Bro.
Klimatet har blivit en het fråga efter sommarens extrema torka. Det här vill politikerna göra för att minska utsläppen i Upplands-Bro inför valet.
ANNONS

Miljö och klimat är en av de frågor som intresserar väljarna* mest inför valet.

Mitt i Upplands-Bro har frågat dina lokala politiker vad de vill göra, om de får bestämma efter valet i höst.

 *I en mätning från DN/Ipsos, som slutfördes den 16 augusti, pekar 23 procent ut miljön som ett av de tre viktigaste samhällsproblemen. Det kan jämföras med 15 procent i juni. Frågan är därmed uppe på liknande nivå som skolan (26), invandring (25) och brottslighet (24).

Hur vill ni minska utsläppen som påverkar klimatet?

Camilla Janson (S), kommunstyrelsen ordförande
– Klimatsmart mat i kommunala verksamheter, utveckla återvinningsstationerna, bygglovsbefria solpaneler, fossilfri kommunal fordonspark, p-platser med laddningsmöjlighet, fler cykelvägar.
Fredrik Kjos (M), oppositionsråd.
– Ekologisk och ekonomisk hållbarhet är central i miljöpolitiken: laddstationer, energieffektivisera kommunala fastigheter, stödja lokala näringslivets utveckling av miljösmarta produkter och tjänster.
Martin Normark (L), gruppledare.
Kvartstrafik på pendeln till Bro. Forcera utbyggnaden av cykelnätet i kommunen så att vi får ett heltäckande cykelnät för hela kommunen. Solceller på bred front. Fjärrvärme och biogas från Högbytorp.
Katarina Olofsson (SD), ordförande.
Laddstolpar på parkeringarna för att underlätta för omställning till körande av elbilar/hybrider. Påverka landstinget för tätare turer för busstrafiken för att minska privatbilism.
Sara Ridderstedt (MP), gruppledare.
Vi ska vara en klimatneutral kommun. Vi ska kompensera för återstående utsläpp med satsningar på förnyelsebar energi och energibesparingsprogram, klimatsmarta transporter och grön stadsplanering.
Kerstin Åkare (V), gruppledare.
Bygg geotermiska anläggningar vars drift inte generar CO2-utsläpp, men producerar all el/värme vi behöver. Solpaneler på alla tak och inför flygrestriktioner för kommunens politiker och personal.
Janne Stefanson (KD), gruppledare.
Ökad andel närproducerade livsmedel inom förskola, skola och äldreomsorg. Utbyggnad och underhåll av gång- och cykelvägsnätet ska prioriteras. Miljözoner för tung trafik ska inför där behov finns.
Lisa Edwards (C), gruppledare.
Vi satsar på energibesparing och solpaneler på kommunens fastigheter, laddstolpar vid pendlarparkeringar och att göra det enkelt att bli klimatsmart för alla som bor i kommunen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.