ANNONS

Så vill politikerna göra med skatten i Haninge

Haninges politiker berättar om vad de vill göra med nivån på kommunalskatten i Haninge.
Haninges politiker berättar om vad de vill göra med nivån på kommunalskatten i Haninge.
Kommunalskatten är oftast den skatt som känns mest i plånboken – i Haninge ligger den samlade kommunalskatten på 31,76 procent. Vill Haningepolitikerna höja eller sänka skatten?
ANNONS

Med en total kommunalskatt på 31,76 procent, varav 19,68 procent är ren kommunalskatt och 12,08 procent är landstingsskatt, ligger Haninge i mellanskiktet gällande skattetrycket bland Storstockholms kommuner.

Vill Haningepolitikerna höja eller sänka kommunalskatten?

*2018 uppgår medelskattesatsen i landets kommuner till 32,12 procent.

Vill ni höja eller sänka skatten i Haninge?

Petri Salonen, Centerpartiet
"Vi går inte till val på att vare sig sänka eller höja skatten. Haninge växer och blir 100 000 invånare 2021 och det finns ett stort behov av investeringar. Nuvarande skattesats (31,76 %) har gett överskott som är nödvändiga för att kunna investera i framtiden."
Martin Strömvall, Kristdemokraterna
"Vi tänker arbeta för att skatten ska vara så låg som möjligt. Den nuvarande skattenivån (31,76 %) behövs för att kunna ge en god samhällsservice och samtidigt klara av framtida investeringar inom skolan, äldreomsorgen och stadsplaneringen’.’
Tobias Hammarberg, Liberalernaa
"Vi vill ta fram en plan för att på sikt stegvis genomföra små skattesänkningar i Haninge. Vårt förslag om sänkt skatt i Haninge 2016 gick igenom. Lägre skatt ökar individens självbestämmande, efterfrågan i handeln och skapar jobb. "
Sahir Drammeh, Miljöpartiet
"När Haninge växer ökar skatteunderlaget, samtidigt ökar behoven av framtidssatsningar för Haningeborna. Vi anser att det är rimligt att låta kommunalskatten i Haninge vara oförändrad."
Martina Mossberg, Moderaterna
"Låg kommunalskatt är ett tecken på ordning och reda, men den rödgröna köpfesten under denna högkonjunktur gör det att svårt att sänka skatten i Haninge. Vi måste börja effektivisera verksamheten först."
Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna
"Vi föreslår oförändrad kommunalskatt i Haninge. Vi står för höjda skatter för banker, storföretag och de en procent rikaste personerna. Vi står samtidigt för höjda löner för alla lågavlönade, samt höjda pensioner."
Meeri Wasberg, Socialdemokraterna
"Prioriteringen för oss är tydlig i Haninge: Jobb, skola, förskola och omsorg går före skattesänkningar. Nivån på den kommunala skattesatsen anser vi inte är ett mål i sig utan ett verktyg för att möta behoven som finns."
Christian Lindefjärd, Sverigedemokraterna
"Vi vill sänka skattenivån i Haninge, men det går inte de kommande åren. Vi har för osäkra inkomster för kommunen, för stora investeringsbehov, ett välfärdsbehov som ökar samt kostnader för en oansvarig migrationspolitik att möta.
Samuel Skånberg, Vänsterpartiet
"Vårt budgetförslag ligger inom ramarna för nuvarande kommunalskatt, och det finns inget självändamål med hög skatt. Vi använder skatten för verksamhet som stärker jämlikheten och för god samhällsservice. Stoppade vinster i välfärden sparar pengar"
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.