ANNONS

Cykelvägar, laddstolpar och solceller

Tärnan och naturreservatet Exerman-Hersby i Vallentuna
Tärnans naturreservat är ett av alla fina naturområden i Vallentuna.
Miljön har blivit viktigare i valet. Vi frågade Vallentunas politiker vad de vill göra för miljön i kommunen.
ANNONS

Från att nästan inte ha diskuterats alls har miljön och klimatet seglat upp som en allt viktigare fråga för väljarna och toppar nu väljarnas prioriteringslista.

När vi frågade Vallentunas politiker vad de vill göra blev svaren ofta tekniska lösningar som solceller och laddstolpar. Flera månar också om Vallentunasjön och kommunens naturområden.

Vad vill ditt parti göra för miljön och klimatet i Vallentuna?

Parisa Liljestrand, M
Arbeta för bättre vattenkvalitet, klimatanpassa nybyggnation, fler laddstolpar och verka för hållbart resande. Vi vill också se över solcellssatsningar, fossilfria fordon i kommunen och satsa på cykelvägnätet.
Björn Furugren, C
C vill göra det enklare och billigare att installera solceller, göra kommunens fordon fossilfria och öka antalet laddstolpar. C vill även öka andelen lokalproducerade råvaror i kommunens kök.
Ylva Mozis, L
Liberalerna vill använda marknadskrafterna för att minska klimatpåverkan, t.ex. avfallstaxan för att öka matavfallsinsamlingen. Fler cykelvägar. Bygg tätt och klimatsmart nära kollektivtrafik. Det ska vara lätt att göra rätt.
Michel Louis, KD
Kommunens fordon ska vara fossilfria. Uppmuntra bebyggelse vid befintlig och planerad kollektivtrafik.
Hänsyn ska tas till känsliga biotoper vid översiktsplaner. Lokalproducerad mat i kommunens lokaler.
Jaana Tilles, S
Bygg klimatsmart och nära kollektivtrafiken. Öka andelen förnybar energi. Mer lokalproducerade råvaror i de kommunala köken. Storsatsa på Vallentunasjöns vattenkvalitet.
Nicklas Steorn, MP
Vi vill reducera kommunens utsläpp; bygga klimatsmarta, kollektivtrafiknära hyresbostäder i trä. Inrätta bil- och cykelpooler; bli mer cykelvänliga. Vi vill ha mer ekologisk och lokalproducerad mat; bevara våtmarker och skogs- jordbruksmark‬.
Johan Rönn, V
En bussringlinje i tätorten minskar bilåkandet. Solpaneler på alla kommunala byggnader. Hårdare miljökrav på upphandlade livsmedel. Vi tog initiativ till restaureringen av Vallentunasjön, nu vill vi skapa ett promenadstråk runt sjön.
Fredrik Lindahl, SD
Sverigedemokraterna ser gärna att man behåller grönområden i tätorten och att man satsar på tvärförbindelser i busstrafiken. Vi anser också att det är viktigt att höja vattenkvalitén i Vallentunas sjöar.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.