Politiska brytpunkter genom tiderna

Kommunen utvecklas i allt snabbare takt.
Kommunen utvecklas i allt snabbare takt.
De senaste årtiondena har Upplands-Bro kommun genomgått stora förändringar. Kommunen är idag en av de snabbast växande i Sverige och näringslivet har fått ett kraftigt uppsving. Samtidigt förändras spelreglerna i politiken.

1991 Blåa vindar blåser
I stort sett hela Stockholms län blir blått efter valet. I Upplands-Bro tar de borgerliga makten efter många mandatperioder av rött styre. Detta gör avtryck i kommunen, bland annat genom att de första friskolorna byggs under mandatperioden.

1997 Seg strid om dubbelspår slut
Regeringen fattar beslut om att bygga dubbelspår mellan Kallhäll och Kungsängen för att ersätta Sverige mest trafikerade enkelspårssträcka. Boende i Stäket stred för att spåren skulle läggas i en tunnel och fick till en början stöd av kommunen, men tvingades till slut att ge med sig.2002 Kommunen växer till sig
Brogård säljs till Björn Örås, entreprenör och grundare av bemanningsföretagen Poolia och Uniflex. Han tog initiativet att bygga golfbana på den tidigare åkermarken. Under 2000-talet börjar kommunens resa mot en kommun med stora anläggningar, växande befolkning och ett mer levande näringsliv.

2006 Sverigedemokraterna skapar kalabalik
Det borgerliga blocket och det rödgröna blocket får lika många mandat och Sverigedemokraterna blir vågmästare. Alliansen bildar minoritetsstyre, men deras budget röstas ner när Sverigedemokraten Mikael Höglund röstar emot budgeten. Till Moderaternas besvikelse ombildas styret under året och Socialdemokraterna bildar majoritet tillsammans med Folkpartiet.2010 Sossarna backar
Socialdemokraterna gör sitt sämsta valresultat någonsin i kommunen och får 13 mandat i kommunfullmäktige – lika många som Moderaterna. Den borgerliga alliansen tar makten med Irène Seth (M) som ordförande i kommunstyrelsen och Yvonne Stein (FP) som vice ordförande.

2014 Blocköverskridande koalition
Valresultatet i Upplands-Bro gav det rödgröna blocket 19 mandat, alliansen 18 och SD fyra mandat. Med 2006 års kaos i färskt minne vill de rödgröna inte bilda minoritetsstyre och stället sträcker man ut handen för samarbete över blockgränserna. S, MP, C och KD, men Camilla Janson (S) i spetsen bildar majoritet.