Politiska milstolpar i Huddinges historia

HUddinge kommun har gjort fel i upphandlingar under många år.
Huddinges kommunhus.
Mitt i Huddinge kikar i backspegeln när vi nu drar igång bevakningen inför nästa års val. Här är ett urval av politiska strider och milstolpar genom kommunens historia.

1951: Behövs en krog i Huddinge?

När kommunens kafé- och restaurangbolag vill driva en restaurang med fullständiga rättigheter väcker nykterhetsrörelsen en het debatt om den kontroversiella frågan. I april 1952 öppnar restaurang Udden efter flera turer i kommunfullmäktige.

Krönika: Nu startar vi valbevakningen lokalt

1973: Maktskifte

Borgerliga sidan tar makten för första gången sedan 1920-talet.

1976: På håret

Efter ett rekordjämnt val går S segrande ur valnatten med ett mandat. C överklagar resultatet eftersom 200 röstsedlar underkänts, många av dem på grund av att någon kladdat på dem med penna. Efter att valprövningsnämnden kontrollerat sedlarna konstaterades dock att de inte påverkade valutgången.

1976: Slaget om ishallen

Dagen innan nyårsafton hålls ett extrainsatt fullmäktigemöte efter starka protester från allmänheten. Ämnet för kvällen är huruvida Huddinge ska få en ishall eller inte. Ärendet hade tidigare skjutits upp av S och VPK (nuvarande Vänsterpartiet) som var emot hallen och skulle ta över makten efter nyår. Ishallen klubbades igenom i sista stund på det extra mötet.

2008: Folkomröstning

58,8 procent av invånarna i Skogås-Trångsund röstar emot att bryta sig loss från Huddinge och bilda en egen kommun.

2014: Huddinge får ett minoritetsstyre

Efter att de röd-gröna partierna får flest mandat efter valet, men Allianspartierna fortsätter att styra kommunen i minoritet, med stöd av Drevvikenpartiet och Huddingepartiet, för första gången i Huddinges historia.

2017: Nolltaxan slopas

Från och med i år måste vuxna inom föreningslivet betala för att få använda kommunens lokaler. Frågan om nolltaxa har länge varit en het fråga mellan de rödgröna och den styrande koalitionen.

(S) tar strid mot slopad nolltaxa