Sju politiska utropstecken i Sollentuna

TUreberg, sollentuna centrum
Här är några av händelserna som satt färg på den politiska kartan i Sollentuna.
Lokala uppstickare, oväntade maktskiften och strider som förändrat den politiska kartan.
Här är några av de senaste 40 årens stora politiska händelser i Sollentuna.

1973: Lokalt grönt mittenparti

Den 12 april bildas Sollentunapartiet. De är miljöinriktade och tidigt är en av deras viktiga frågor att rädda Järvafältet från bebyggelse – en kamp de i dag kan sägas ha vunnit då området senare fick status som naturreservat.

1987: En kvinna i maktposition

Kommunstyrelsen får sin första kvinnliga ordförande, Gun Blomberg (M), som blir sittande längre än någon annan, från 1987 till 1997.

 

 

2003: En Alliansfri period

En regnbågskoalition (bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sollentunapartiet och Kristdemokraterna) tar makten i Sollentuna, något som innebär att S för första gången på 20 år hamnar i maktposition i kommunen.

2006: Nazister går till val i Sollentuna

Nationalsocialistisk Front (NSF) ställer upp i kommunvalet med huvudfrågan att alla som inte är vita ska utvisas ur Sverige. De fick 75 röster, 0.20 procent av rösterna, och klarade därmed inte spärren.

2013: Centern kastas ut

Den 25 juni beslutar den styrande Alliansen att kasta ut Centerpartiet, med motiveringen att Centern flera gånger gjort utspel och utnyttjat politiska initiativ för egen vinning.


2015: Tragiskt död för kommunalråd

Sollentunas kommunalråd, 48-årige Douglas Lithborn (M) dör i en olycka som inträffat i Sollentuna simhall.

Douglas Lithborn (M).


2017 Nytt parti för hårdare tag

Från partiet Borgerlig framtid och utbrytare ur Sollentunapartiet bildas den 12 februari partiet Medborgerlig samling, ett lokalt parti som kallar sig lite till höger om mitten, vill se ökade resurser till polis och hårdare tag mot kriminella.