ANNONS

Så röstar Hammarby-Skarpnäck

Så röstade Hammarby-Skarpnäck i senaste valet.
Så röstade Hammarby-Skarpnäck i senaste valet.
Hammarby-Skarpnäck är betydligt mer rödgrönrosa än Stockholm i stort. Nästan 70 procent la sina röster någonstans där i förra valet. Hur det blir om ett år återstår att se, men när Mitt i pratade med boende var miljöfrågorna fortfarande heta.
ANNONS

Vilka frågor är viktiga och hur ska våra skattepengar användas? Hammarby-Skarpnäcksborna är ungefär lika intresserade av att påverka politiken i stadshuset som genomsnittet i Stockholm. Här röstade 81,4 procent i förra valet, snittet i Stockholm var 82,1.

Men valdeltagandet skiljer sig åt mellan de olika valkretsarna i stadsdelen. Högst var valdeltagandet i Skarpnäcks trädgårdsstad där 93,3 procent röstade, lägst i norra Bagarmossen där endast 65,6 procent tog sig till vallokalen.

När det gäller vilken politik som ska föras skiljer sig dock Hammarby-Skarpnäck från genomsnittet i stan. Här röstade betydligt fler rödgrönrosa, 68,7 procent. Både Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ fick betydligt fler röster, medan Moderaterna och Liberalerna fick avsevärt färre.

Men även här finns skillnader mellan valkretsarna. I östra Enskededalen fick Liberalerna till exempel 9,3 procent av rösterna. Där var även Moderaterna starka med 27,6 procent medan de i området runt Bergrådsvägen fick endast fick 6,9. Feministiskt initiativ hade sitt starkaste fäste i västra Bagarmossen där de fick 12,7 procent, där hade även Vänsterpartiet sitt starkaste fäste med 23,4 procent. Medan Miljöpartiet var allra starkast i norra Hammarbyhöjden där de fick nästan 29 procent.

Hur siffrorna blir i kommande val återstår att se. Vilka frågor väljarna i stadsdelen vill satsa på är naturligtvis olika, men flera av dem Mitt i pratar med betonar miljöfrågor som kollektivtrafik, återvinning och att dela på saker med sina grannar.

Flera tycker också att man ska satsa på skolan och vården. Särskilt förlossningsvården nämns ofta, en av dem Mitt i pratar med berättar exempelvis att hon var nära att få åka till Jönköping för att föda, men att det ordnade sig i sista stund.

Andra saker som nämns är att man vill att det satsas på mötesplatser och lokal sammanhållning och gemenskap där man bor.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.