Säkerhet i fokus när Solna går till val

Marcus Qvennerstedt är säkerhetschef i Solna stad.
Marcus Qvennerstedt är säkerhetschef i Solna stad.
Hoten mot valsäkerheten blir fler. På Solna stad tar man höjd för det värsta, och är väl förberedda.
– Det är otroligt mycket som kan gå fel, säger stadens säkerhetschef Marcus Qvennerstedt.

På Solna stad har man arbetat fram en riskanalys med tänkbara scenarior på valdagen och inför valet, om allt från hot och våld mot personal, valfusk och bränder i vallokaler till IT-haverier.

– Det är otroligt mycket som kan gå fel, därför har vi lyft alla tänkbara saker. Alla som är röstmottagare i vallokalen utbildas så de vet vad man ska göra om det händer något, säger stadens säkerhetschef Marcus Qvennerstedt.

Fake news ett hot

Förra valet rapporterades i andra kommuner om gömda och stulna valsedlar.

– Röstmottagaren tittar kontinuerligt till röstsedlarna och ser till så att inte falska valsedlar förekommer, säger Marcus Qvennerstedt.

Desinformation, så kallade ”fake news” är ett annat hot mot valsäkerheten, i Stockholm förfalskades nyligen affischer från Moderaterna.

– Vi är medvetna om att det kan ploppa upp falska affischer. Det kan också vara att man hackar kommunens hemsida, ändrar uppgifter om vallokaler eller sprider falska nyheter. Kommunikationsenheten gör kollar på vad som skrivs om Solna stad, bevakar hemsidan och Facebook. Ser vi något felaktigt eller lagvidrigt tas det bort, säger Qvennerstedt.

Olagligt med politisk manifestation

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ställer för första gången upp i riksdagsvalet vilket bedöms kunna vara ett hot. Staden samarbetar med polisen både lokalt och regionalt.

– NMR brukar ställa upp sig med flaggor och banderoller, men politisk manifestation i eller nära vallokalen är olagligt. Skulle det förekomma rapporteras det till polis och valkansli.