SD stöpte om kommunpolitiken

valkuvert
Ett år kvar till val i riksdag, landsting och kommuner.
Styret i Upplands-Bro har under många mandatperioder gått i samma färg som det i regeringen. Men när Sverigedemokraterna tog ett mandat 2006 kastades spelplanen om och gjorde att valet 2014 resulterade i en blocköverskridande koalition. Om ett år är det dags att rösta igen. Men redan nu drar Mitt i:s valbevakning i gång.

Sedan början på åttiotalet har rött varit den dominerande färgen såväl i Sveriges regering som i Upplands-Bro:s kommunstyrelse. När borgerligheten tog över 1991 i riksdagen gjorde den det även i Upplands-Bro, och när regeringen åter blev röd i valet 1994 följde Upplands-Bro med.

Men 2006 hade Upplands-Broborna lagt sina röster jämnt mellan blocken med några hundra rösters övervikt till de blåa. Det gav blocken lika många mandat med Sverigedemokraterna som vågmästare i kommunfullmäktige.

Detta skapade kaos och blockerade politiken helt.

Till en början bildade Alliansen styre precis som i regeringen, men fälldes lokalt på grund av SD:s vågmästarroll.

Sverigedemokraternas Mikael Höglund hade röstat för Irene Seth (M) som ordförande i kommunstyrelsen, men röstade sedan emot Alliansens budgetförslag – vilket ledde till ett blått styre med röd budget.

Han såg också till att det blev socialdemokrater i ledningen för alla styrelser och nämnder.

Detta ledde till att Socialdemokraterna och Folkpartiet valde att bilda majoritet och tog över makten.


Valresultat 2014

Så många procent av rösterna fick partierna i Upplands-Bro i valet 2014

Källa: Valmyndigheten


I det senaste valet hämtade sig Socialdemokraterna något efter Alliansövertagandet 2010 och de fick över 30 procent av kommuninvånarnas röster. Samtidigt hade Sverigedemokraterna växt och knep fyra mandat i kommunfullmäktige med stöd av 8,76 procent av väljarna.

Men när regeringen satsade på minoritetsstyre ville politikerna i Upplands-Bro prioritera stabilitet och att hålla Sverigedemokraterna utanför, vilket ledde till samtal över blockgränserna.


Vilken är den viktigaste valfrågan?


Nu bildades ett styre av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Blockpolitiken spelar fortfarande en roll på kommunnivå, men sedan 2006 har minoritetsstyrena upphört. Om inget av blocken tar majoritet kan vi räkna med att se fler samarbeten över blockgränserna.