Snart får de rösta: ”Din röst kan ändra allt”

I höst får Rickhard Tolonen, Mateusz Golus, Milton Paulsson och Oliver Pancetti rösta.
I höst får Rickhard Tolonen, Mateusz Golus, Milton Paulsson och Oliver Pancetti rösta.
I höst får Rickhard Tolonen, Mateusz Golus, Milton Paulsson och Oliver Pancetti rösta.
I höst får Rickhard Tolonen, Mateusz Golus, Milton Paulsson och Oliver Pancetti rösta.
Natur, bostad, äldreomsorg och skola – det är viktiga valfrågor för Rickhard Tolonen, Mateusz Golus, Milton Paulsson och Oliver Pancetti på Grillska gymnasiet i Sundbyberg.

– Det är skitdumt att tänka ”min röst kommer inte göra någon skillnad”, säger Mateusz Golus.

Killarna Oliver Pancetti, 17, Mateusz Golus, 17, Milton Paulsson, 19, och Rickhard Tolonen, 17, pluggar på Grillska Gymnasiet i Sundbyberg. De går alla restaurangprogrammet och hoppas på en framtid inom branschen.

I höst ska de för första gången få rösta i kommun, landsting och riksdagsvalet, och fastän de medger att de inte är så insatta som de skulle vilja vara så är alla eniga om hur viktigt det är att använda sin röst.

– Det är skitdumt att tänka ”min röst kommer inte göra någon skillnad”, säger Mateusz Golus.

– Din röst kan ändra allt, tillägger Oliver Pancetti.

Hårt debattklimat

Viljan att förändra finns uppenbarligen, men förtroendet för partierna är däremot inte särskilt stort.

De är alla eniga om att svensk politik mest är pajkastning och att ett hårt debattklimat gör det svårt att hänga med.

– Det känns som att fokus är på vad de andra partierna inte har gjort, istället för vad de själva kan göra, säger Milton Paulsson.

De har fortfarande inte riktigt bestämt sig för vad de ska rösta på, men för två av killarna lutar det åt Sverigedemokraterna.

De anser att de är de enda som ”vågar prata om elefanten i rummet” – invandringen – och att de håller sig förhållandevis lugna i ett annars hätskt debattklimat.

– Jag föredrar inte deras politiska åsikter, men som jag ser det är det SD som kan hjälpa landet för tillfället, säger Rickhard Tolonen.

Kompisarna Rickhard Tolonen, Mateusz Golus, Milton Paulsson och Oliver Pancetti på Grillska gymnasiet i Sundbyberg ska alla rösta i höstens riksdagsval. Foto: Cornelis Rikken

Natur och bostäder

Andra frågor som engagerar är äldreomsorg och skola.

– Jag har gått i flera olika skolor här i kommunen och aldrig upplevt något problem med lärarna. De har varit riktigt grymma. Det är engagemanget från eleverna som är problemet, säger Milton Paulsson.

Han bor i Rissne och säger att en annan viktig fråga för honom är naturen. Han upplever att fler och fler grönområden i hemtrakterna får göra plats för lägenhetshus.

– Det blir ju en helt annan känsla då.

Samtidigt är hans andra hjärtefråga inför valet fler bostäder för unga – en konflikt som han själv har svårt att få ihop.

Även Oliver Pancetti instämmer. Han säger att han tycker väldigt mycket om naturen och inte vill att fler grönområden ska försvinna.

Samtidigt ser han hur svårt det är att få en lägenhet som ung och att behovet av att bygga mer är stort.

– Jag tycker att man borde bygga mer på höjden. På så sätt kan fler få ett boende, men det behöver inte gå ut över grönområdena, säger Milton Paulsson.

”Mest snack”

Det är ett gäng unga killar som uppenbarligen är mer engagerade än vad de själva kanske tror.

Problemet ligger inte i en ovilja att förändra – snarare att hitta ett parti som på riktigt kommer att lyfta just deras frågor.

– Det känns som att det mest är snack. Det lovas mycket, men ingenting händer, säger Mateusz Golus.

Så här är de som röstar för första gången