ANNONS

SD starkast i norra kommundelarna

Så röstade man i olika områden i Sollentuna i valet 2018
Så skulle Sollentuna styras om dina grannar fick bestämma.
Om väljarna i Rotsunda strand fick bestämma skulle Sverige demokraterna har 13 procent i kommunen och 19 i riksdagen. Låg makten hos Turebergsborna skulle Socialdemokraterna och Vänstern styra kommunen.
ANNONS

Valets vinnare i Sollentuna var Sverigedemokraterna. Allra flest röster fick de i Rotsunda strand där de kammade hem 13,1 procent. I både Södra Rotebro och Edsberg kammade de hem över 12 procent av rösterna.

I Södra Rotebro och Rotsunda har partiets stöd nästintill dubblerats.

Fler vill se SD i riksdag än i kommunen

Men Sollentunaborna har större förtroende för Sverigedemokraternas riksdagskandidater än kommunpolitiker. 11,3 procent av Sollentunaborna röstade på SD i riksdagsvalet men de fick bara 7,9 procent i kommunalvalet.

– Vi har varit små i kommunen och det är först på sista tiden som vi har fått folk att engagera sig, säger Mikael Stigenberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sollentuna.

Mikael Stigenberg (SD) Sollentuna

Mikael Stigenberg, gruppledare för SD, dagen efter valet, ”Det är kul att vi går framåt men jag hade hoppats på att vi skulle få lite mer”.

ANNONS

V rusar framåt i Tureberg

Kristdemokraterna är också ett parti som går framåt och sitt allra starkaste stöd har de i distriktet Gillbo-Gillberga. Där har stödet för KD nära på dubblats och i år fick de ihop 10,1 procent av väljarnas stöd.

Även Vänsterpartiet går framåt och allra mest i Västra bagarby i Tureberg. Där ökar de från 10,4 till 16,4.

Sollentunas rödaste distrikt är Mellersta Bagarby i centrala Tureberg. Där får Socialdemokraterna 41,4  och Vänsterpartiet får 16,1 procent. Moderaterna har sitt starkaste fäste i Silverdal där de kammade hem 46,2 procent av rösterna. Men generellt går de bakåt i kommunen.

Stort bakslag för M i Viby

I alla tre distrikten i Viby tappar Moderaterna runt tio procentenheter jämfört med valet 2014. I Hästhagen tappar Moderaterna drygt tolv procentenheter. Där backar även Liberalerna medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar ett stort kliv framåt.

Sollentunapartiet tappar stort i Edsberg. 2014 fick de drygt 19 procent i Edsberg centrum men i år landar de på 5,6.

Miljöpartiet tappar stort i de områden där de tidigare varit starka, som Södra Rotebro, Norra norrviken och Edsbergs centrum.


På Valmyndighetens hemsida kan du se hur samtliga valdistrikt i Sollentuna röstat i valen till riksdag, landsting och kommun. Samtliga valdistrikts resultat i kommunvalet hittar du här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.