ANNONS

MP: Täbys badplatser måste bli säkrare

Eva Pethrus (MP) är orolig över säkerheten på Täbys badplatser.
Eva Pethrus (MP) är orolig över säkerheten på Täbys badplatser.
En av bryggorna som Eva Pethrus (M) reagerat på.
En av bryggorna som Eva Pethrus (M) reagerat på.
Miljöpartiets Eva Pethrus är orolig över badsäkerheten på Täbys badplatser. Men kommunen säger att de underhåller dagligen och Robert Stopp (L) menar att det är en fråga för tjänstemännen.
ANNONS

Enligt Eva Pethrus (MP) är badsäkerheten på flera av Täbys badplatser undermålig. Hon har på eget bevåg gett sig ut för att se över badsäkerheten och upptäckt flera brister.

– Det saknas halkskydd vid stegar och trappor. Vi har bryggor som är trettio år gamla och det finns också spikhuvuden som står upp. Unga personer som springer med full fart kan slita upp hela fötterna och få sommaren förstörd, säger hon.

En intensiv badsäsong

Hon tycker att situationen är oroande med tanke på den just nu intensiva badsäsongen.

– På vissa platser saknas det stegar och blir det trängsel så kan det kan skapa panik hos de som inte simmar så bra, säger hon.

Hon säger också att det saknas skyltning med koordinater vilket det enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bör göra för att utryckningspersonal ska hitta till badplatsen om en olycka inträffar.

– Det här handlar om prioriteringar, vi måste kunna se över de här problemen. Det är våra barn det handlar om, säger Eva Pethrus.

Det kan skapa panik hos de som inte simmar så bra

Eva Pethrus (MP).

Arbetet pågår för fullt

Hos kommunen säger man att de har ett daglig underhåll av Täbys badplatser.

– Brädorna på våra bryggor utsätts för tuffa miljöer och behöver därför bytas ut med jämna mellanrum. Vi har gjort en noggrann inventering av badplatserna och vi håller just nu på för fullt att byta ut brädor på bryggor, säger Jenny Holmberg, RE-chef på sport och förening.

ANNONS

Säkerhetsdyker vid bryggorna

Hon säger också att det är viktigt att badens GPS-koordinater uppdateras så att ambulanspersonal hittar fram om en olycka sker. De gör också säkerhetsdykningar kring badplatserna för att se att vattnet ska rensas från farliga föremål.

– Vi gör också andra typer av underhåll, vi har exempelvis rensat under undan sjöväxtlighet på Rösjön.

Robert Stopp (L), menar att spikar och undermåliga brädor ingår i den dagliga driften. Foto: Erik Lejdelin

Inte nödvändigtvis en politisk fråga

Robert Stopp (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande, är osäker på om den här typen av insatser behöver några politiska beslut.

– Det handlar om underhåll och drift av våra bryggor och det är ju en fråga för tjänstemännen. Politiker ska inte fatta beslut om spikar eller halkskydd, utan det ska handhas av tjänstemännen.

Större investeringar som en ny badplats eller inköp av flera nya bryggor kan vara en fråga för politikerna, menar Robert Stopp.

– Jag vet också att kommunens senaste översyn pekade på flera brister, men att man hunnit åtgärdat flera av dem. Jag vet också att man sagt att man behöver man byta ut några av bryggorna till nästa år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.