Elsa och Céline tänker ta chansen att påverka

Elsa Benzinger 19 år, Tallkrogen, och Céline Blondeel 18 år, Hökarängen, får rösta i höst.
Elsa Benzinger 19 år, Tallkrogen, och Céline Blondeel 18 år, Hökarängen, får rösta i höst.
Céline Blondeel bor i Hökarängen och läser sista året på samhällsprogrammet.
Céline Blondeel bor i Hökarängen och läser sista året på samhällsprogrammet.
Elsa Benzinger bor i Tallkrogen och har just nu ett sabbatsår efter gymnasiet.
Elsa Benzinger bor i Tallkrogen och har just nu ett sabbatsår efter gymnasiet.
Céline från Hökarängen och Elsa från Tallkrogen får rösta för första gången i höst. Det är en uppgift de tar på stort allvar.
– Om man vill påverka och se förändring måste man ju visa det, säger Céline.

Med ett halvår kvar till valet är väggarna i tunnelbanan redan dekorerade med partireklam – och i medierna duggar de politiska utspelen tätt.

För 18-åriga Céline Blondeel från Hökarängen och 19-åriga Elsa Benzinger, från Tallkrogen är det första chansen att rösta och påverka vilka som ska styra.

Det är en uppgift de tar på stort allvar:

– Idag skulle jag ha svårt att rösta – jag vill vara mer påläst. Jag kommer att gå igenom vad de olika partierna vill göra, speciellt när det gäller jämställdhet, bostäder och miljö, säger Céline Blondeel och fortsätter:

– Bostadsfrågan är nog allra viktigast för mig. Det är svårt för unga att få bostad i dag. Jag har sett att det ska byggas mycket i Hökarängen, det tycker jag är bra.

Jag vill kolla upp vad varje parti säger

Elsa Benzinger

Elsa Benzinger lyfter också fram jämställdhet som en viktig fråga. Vård, skola och hur man kan minska inkomstklyftor är annat hon tycker att partierna ska fokusera på.

– Jag har nog ett hum om vad jag ska rösta. Jag lutar mer åt rödgröna än andra hållet. Men jag vill ändå kolla upp vad varje parti säger i olika frågor, säger hon.

Jag tycker inte att det behöver vara i fokus hela tiden

Céline Blondeel om invandringspolitik

Den stora förändringen i svensk politik de senaste åren är Sverigedemokraternas ökade inflytande. Båda Elsa Benzinger och Céline Blondeel tycker att främlingsfientlighet och invandringspolitik tar alldeles för stor plats i dagens politiska debatt.

– Jag vill inte att främlingsfientliga människor ska få makten. Tyvärr har Sverigedemokraterna normaliserat den typen av åsikter, säger Elsa Benzinger.

– Invandringsfrågan är så klart viktig  men jag tycker inte det behöver vara i fokus hela tiden. Om man pratade mer om hur man ska få fram arbete och bostäder skulle det bidra till att lösa situationen för många invandrare också, säger Céline Blondeel.

Båda känner sig mer insatta i rikspolitik än i de lokala frågorna i Stockholm och Farsta.

– Jag är inte så inne i kommunpolitik. Där måste jag också läsa på mer, säger Elsa Benzinger.

Ojämnt valdeltagande i Farsta stadsdel

I de senaste valen har andelen förstagångsväljare som går och röstar ökat. Senast var det 79 procent i (siffran gäller val till kommunflullmäktige).

Det totala valdeltagandet till riksdagen var ojämnt i Farsta stadsdel 2014, I Olympiaområdet i Tallkrogen röstade mer än nio av tio. i delar av Farsta, Farsta strand och Svedmyra struntade mer än var fjärde i att vara med och påverka.

Hur viktigt tycker ni det är att gå och rösta?

– Det är jätteviktigt. Jag har träffat en del som inte bryr sig. Men det är ju faktiskt  människor som har slagits för att vi ska få göra det här. Man kan väl rösta blankt om man inte vet vilka man ska rösta på, säger Elsa Benzinger.

– Om man vill påverka och se förändring måste man ju visa det på något sätt, säger Céline Blondeel.