ANNONS

S: Trafikplatsarbetena väl känt i fullmäktige

Kommunalråd Meeri Wasberg (S) menar att trafikplatsarbetena inte kan vara en överraskning för oppositionen.
Kommunalråd Meeri Wasberg menar att trafikplatsarbetena inte bör överraska oppositionen.
Det råder trafikkaos under vissa tider längs 73:ans påfarter i norra Haninge sedan höstens början. Att både trafikplats Vega och trafikplats Handen byggs samtidigt har gjort att frågor ställts om planeringen. Och politiskt har oppositionen undrat när kommunalråd Meeri Wasberg (S) egentligen fått information om vissa trafikförändringar. Själv menar hon att oppositionen redan borde känt till planeringen.
ANNONS

Trafikbyggena vid trafikplats Handen och Vega har inneburit frustrerade bilister i Haninge i höst.

Tillfälliga signalstopp, förkortade påfarter, trafikolyckor och långa köer på Gudöbroleden ställer till det inte minst i rusningstrafik och under fredagseftermiddagar.

Trängre för bilister

Bland annat har tredje motorvägssfilen på riksväg 73 stängts av i både norrgående och södergående riktning mellan trafikplatserna och det har blivit trängre för bilister att komma ut i norrgående riktning från trafikplats Handen.

Tillfälligt har utfarter helt stängts av.

Frågan har även blivit politiskt laddad.

Den borgerliga oppositionen tycker att kommunledningen varit för passiva i säkerhetsfrågorna från början i dialogen med Trafikverket som utför trafikplatserbetena, och Sven Gustafsson (M) har sagt att han nu hoppas att Haningeborna slipper fler ”totala trafikinfarkter”.

ANNONS

Avfarterna ett problem

– Naturligtvis är inte trafiksituationen helt bra förrän trafikplatserna är helt klara. Det kommer vara olika typer av problem fram till att allt är färdigt. Just nu handlar det om avfarterna, vid senare skeden kanske det kommer se annorlunda ut, säger nu kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) till Mitt i.

– Det har med Trafikverkets planering att göra, fortsätter hon.

Däremot tycker kommunalrådet det är märkligt att oppositionen ställer frågor till henne om när hon skulle fått kännedom om tidsplanen för trafikplatsarbetena.

Planeringen redovisade Trafikverket för flera år sedan, under alliansstyret, säger hon.

Oppositionen borde känt till planen

– Det jag kan säga är att oavsett majoritet i kommunen hade inget förändrats. Jag har uppmärksammats på att grundplanen för trafikplats Vega och Handen, att båda trafikplatserna skulle vara klara vid samma tidpunkt, fördes redan under förra mandatperioden, säger hon.

– Skulle man haft en annan idé borde en annan kommunledning lyft detta tidigare. Oppositionens företrädare borde själv ha vetat om planeringen. Jag har bara haft att ta över detta, säger hon.

Hon menar att kommunen nu ska göra det bästa av situationen.

– Vi har på vårt initiativ en löpande dialog med Trafikverket, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.