”Låt unga jobba för att öka valdeltagandet”

 Carolina Sinisalo, Ahmed Abdirahman, Mohammed Hagi Farah och Zahra Abdulla.
Carolina Sinisalo, Ahmed Abdirahman, Mohammed Hagi Farah och Zahra Abdulla.
Förra valet var valdeltagandet i vissa områden i Järva lägst i kommunen.
Vad kan få fler att rösta?
Med ett år kvar till valet drar Mitt i:s valbevakning igång.

JÄRVA
– Vi måste få folk att inse att de själva kan vara med och påverka genom att rösta, säger Mohammed Hagi Farah, som är aktiv i Järva föräldraallians.
Han får medhåll av Carolina Sinisalo, Zahra Abdulla och Ahmed Abdirahman, som Mitt i träffar för att prata om det kommande valet. De är alla engagerade medborgare i Järva och brinner för att förändra området.
– Information är nyckeln, säger Ahmed Abdriahman, grundare till Järva politikervecka, som i somras lockade samtliga partiledare till Spånga IP. Järvaborna var inte lika intresserade av att komma.
– Det var en början. Nästa år hoppas vi fler kommer, och då kommer vi att gå in för att öka valdeltagandet.

”Vi måste också engagera oss”

Carolina Sinisalo från organisationen Fuck våldet vill att Järvaborna ska förstå att de själva är en del av demokratin.
– Vi måste också engagera oss. Folk härute måste ta av sig offerkoftorna och inse att vi har samma möjligheter som alla andra.
20-åriga Zahra Abdulla ska rösta för första gången nästa höst. Att låta ungdomar informera om valet och hur man röstar är ett sätt att öka valdeltagandet till nästa val, tror hon:
– Låt ungdomar från området sommarjobba som valinformatörer. Då lyssnar deras föräldrar och andra som de känner. Informationen går inte in på samma sätt om någon utifrån kommer och delar ut broschyrer.
Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje.

Vardagsinflytande väger tungt

– Det viktigaste för att en person ska gå till valurnan är att någon som står nära, med stort vardagsinflytande, uppmanar dem att rösta. Det kan vara en mamma, lokala opinionsbildare eller en person i trappuppgången. Att partier besöker områden ett fåtal gånger per år ger inte någon effekt för ökat valdeltagande, säger han.
Att få personer röstar handlar förenklat om två faktorer: social integration och social status. Så sammanfattar Henrik Oscarsson forskningsläget.

– Konsekvensen av att få röstar blir att folkviljan inte förverkligas. Det blir ett demokratiproblem när alla grupper inte blir hörda.

 

Kommunvalet/ kommunfullmäktige 2014

Så här många röstade:

Rinkeby 51,7 %
Kista 67,1%
Husby 56,7 %
Akalla 64,6 %
Tensta 57,6 %

Så röstade man i Spånga-Kista valdistrikt – Kommunalval 2014

Källa: Valmyndigheten

Vilken är den viktigaste valfrågan i Stockholm?

 

Carolina Sinisalo, 41, Akalla, föreläsare för organisationen #FuckVåldet:
– Våldet och kriminaliteten. Som mamma till Robin som blev ihjälskjuten den 19 januari förra året kan jag inte säga något annat. Våra barn dör på gatorna och ingen gör någonting åt det – för att det sker här i orten. Vi måste få ett slut på det.

Ahmed Abdirahman, 31, Hjulsta, grundare Politikerveckan Järva och The Global Village:
– Lag och ordning. Skjutningarna och våra ungdomar i området. Bra skolor och tillgång till arbetsmarknaden. Allt det här är kopplat till varandra.

Mohammed Hagi Farah, 64, Rinkeby, medborgarvärd och aktiv i Järva föräldrarallians:
– Segregationen. Det är jättestora skillnader i Stockholm. Vi vill ha rättvisa här ute i de utsatta områdena. Det handlar om jobb, skolor och trångboddhet. Att ha ett arbete är grunden för att skapa ett bra samhälle. Och vi måste få ett avslut på våldet.

Zahra Abdulla, 20, Rinkeby, entreprenör:
– Sverige behöver rikta strålkastarljuset i hållbarhetsfrågan och låta representanter från alla inom näringslivet vara delaktiga i beslutsfattandet. Visionen är främst att hållbarhetsfrågan blir svenska politikens viktigaste valfråga som agerar som en katalysator för att reglera samtliga motioner och propositioner.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Stockholm?

Khoshi Sardar, 45, lärare, Kista:
– Skolan. Det behövs mer utbildade inom både fritids och grundskolan. Elevgrupperna behöver bli mindre. Själva lärarutbildningen behöver bli bättre, det borde ingå i kursplanen att lära sig bemöta barn med särskilda behov.
Khaliq Uden, 62, MTR-anställd, Kista:
– Jobben. Att folk har sysselsättning är det allra bästa för att samhället ska fungera.
Salaada Hassan, 37, ensamstående mamma, Rinkeby
– Vård och omsorg, att min dotter som är sjuk får det stöd, som hon har rätt till. Nu sitter hon hemma och kan inte delta i aktiviteter som andra barn.
Cajsa Lantz, 24, föräldraledig, Rinkeby
– Integration och skola, att satsa på eleverna tycker jag är det viktigast.
Ugur Acaralp, 45, lastbilschaufför, Rinkeby:
– Den frågan har ett enkelt svar. Mina barn. Det är den viktigaste valfrågan. De vill ha trygghet.