ANNONS

Så ska det gå med Hästa gård på Järvafältet

Hästa gård på Järvafältet.
Hästa gård på Järvafältet.
Vad ska hända med Hästa gård på Järvafältet? Så här vill politikerna i kommunen göra – om de får bestämma.
ANNONS

Politik i Stockholms stad inför valet 2018

Bostadsbyggande, förskola, cykelbanor, idrottshallar och integration är några frågor i fokus inför höstens kommunala val.

Här får företrädare för de nio partier som är representerade i Stadshuset – och som styr Stockholms stad – svara på Mitt i:s frågor inför valet.

Vad vill ni göra med Hästa gård i Järva?

Karin Wanngård, finansborgarråd, Socialdemokraterna
– 
Vi vill att gården återgår till att vara ett stadsnära, ekologiskt jordbruk som är öppet för stockholmarna att besöka. Det kommer att ske när bygget av Förbifart Stockholm är slutfört och inte längre riskerar att störa verksamheten.
Anna König Jerlmyr, borgarråd och gruppledare, Moderaterna
– Vi vill se verksamhet där som kan stärka attraktivitet, integration och trygghet i denna del av Järva. I dag är det här en del av Järvafältet som kunde användas mer så vi vill verkligen vara med och utveckla Hästa gård.
Karin Ernlund, gruppledare, Centerpartiet
– Vi  tycker att de idéer som framförts i ett medborgarförslag under 2017 är intressanta. Föreningar, kooperativ och småföretagare som skulle kunna arrendera mark för stadsodling och därmed skapa en trivsam mötesplats för närboende.
Anna Rantala Bonnier, gruppledare Feministiskt initiativ
– Hästa Gård är en viktig del av Järva Friområde och vi ser gärna att det blir ett fungerande lantbruk igen. Vi är intresserade av att titta på det Medborgarförslag om att ideella föreningar, kooperativ och småföretagare kan arrendera mark för grönsaksodlingar som en del av gårdens framtid. 
Daniel Helldén, trafikborgarråd och politisk gruppledare, Miljöpartiet
– Hästa gård är en vital plats för hela Järva och vi ser gärna någon typ av ekologisk odling där, gärna för utbildning. Hästa gård skulle kunna erbjuda stockholmarna en möjlighet att lära sig mer om både djur och växter.
Erik Slottner, gruppledare, Kristdemokraterna:
– Driften av gården ska upphandlas och vi vill ha ett levande jordbruk där igen så fort det är möjligt. En bondgård så nära staden ska uppmuntras. Många har ingen kontakt med vare sig djur eller lantbruk. Då är Hästa Gård unik.
Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, Liberalerna:
– Vi vill hitta en aktör som ansvarsfullt kan driva vidare Hästa gård på ett sätt som kan engagera de som bor i närmiljön, samtidigt som reservatskvaliteterna kan värnas och utvecklas.

Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd, Vänsterpartiet
– Vi vill stötta de lokala krafterna som vill använda gården för ekologisk stadsodling. Vi vill pröva om det är möjligt att Järvaborna själva tar över driften av Hästa gård. Natur och grönområden nära stan är viktigt för folkhälsan.
Peter Wallmark, distriktsordförande, Sverigedemokraterna
– Avsikten om det är möjligt, är att gården rustas upp för att återigen ha både uppfödning av djur och odlingar på ett sätt som främjar friluftsliv och rekreation, gärna i kommunal drift. Gården skulle kunna utgöra en framtida oas som minner om områdets historia och ökar förståelsen för densamma i ett framtida mer tätbebyggt Järva.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.