ANNONS

Så vill Botkyrkas politiker minska utsläppen

Gas Fittja
I dag finns en station för biogas i Fittja. Men flera partier påtalar att det behövs fler.
Hur ska Botkyrka kommun minska klimatutsläppen? Vi frågade partiledarna vad de tänker göra.
ANNONS

I sommar har skogarna brunnit runt om i Sverige, vilket satt fokus på klimatfrågan i årets valdebatt. Mer infartsparkeringar och biogaspumpar för bilar finns bland svaren när tidningen frågade om hur Botkyrka kommun kan minska klimatutsläppen.

Ska Hågelbyområdet fredas från nybyggnationer i framtiden?

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraterna.
– Vi fortsätter bygga bra infartsparkeringar, ha bra sätt att källsortera med mera. Kommunens verksamheter ska upphandla klimatsmart, och vi har mål för hur kommunen ska minska sin miljöpåverkan.
Stina Lundgren, oppositionsråd, Moderaterna.
– Botkyrka ska ta ett ökat ansvar när det gäller klimatsmarta åtgärder. Fordon och maskiner ska vara skonsamma mot miljön. Satsa mer på närproducerad mat, med förkortade transportsträckor som en följd.
Myrna Persson, kommunalråd, Miljöpartiet.
– Bygga hållbart i trä istället för betong. Ställa om till en fossilfri biltrafik; laddstolpar och biogaspumpar i alla kommundelar. Prioritera cykel- och gångvägar, det ska vara lätt att göra rätt.
Anders Thorén, gruppledare, Tullingepartiet.
– Göra det så enkelt som möjligt att åka kollektivt. Uppmuntra ungdomar och vuxna att cykla eller gå mellan hemmet och olika aktiviteter. En buss som cirkulerar mellan de olika knutpunkterna för fritidsaktiviteter.
Östen Granberg, gruppledare, Sverigedemokraterna.
– Effektivisera energianvändningen. Förbättra isoleringen vid ombyggnationer, energieffektivare uppvärmning och belysning för att ta några exempel. Infartsparkeringar så att folk åker kollektivt.
Mats Einarsson, kommunalråd, Vänsterpartiet.
– Samhällsplanering som underlättar kollektivtrafik. Fossilfria kommunala fordon. Utbyggd fjärrvärme. Samordnade varutransporter. Klimatsmart byggande i trä. Underlätta cyklande. Infrastruktur för el- och biogasbilar.
Stefan Dayne, gruppledare, Kristdemokraterna.
– Kommunen måste arbeta fram en åtgärdsplan för att minska den tunga trafiken på väg 225 innan en tvärförbindelse byggts, då ombyggnaden av Norviks hamn kommer att innebära en allt större ökning av redan tung trafik.
Lars Johansson, gruppledare, Liberalerna.
– Gör det enkelt att sopsortera och handla klimatsmart. Se till så att man kan ta cykel, buss eller tåg istället för bil. Kommunen måste satsa på klimatsmarta varutransporter. Bygg fler laddstolpar.
Robert Steffens, gruppledare, Centerpartiet.
– Centerpartiet vill avsätta 250 000 till verksamheter så att de kan byta ut leksaker och utrustning som innehåller gifter. Vi vill också arbete för fler laddstolpar och fler möjligheter att tanka biogas
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.