ANNONS

Valåret 2018: Så vill vi förändra Vasastan

Vasastadsprofiler: Oskar Norberg, Sofia Fållsten, Ulrika Sundbäck & Brigitte Straubinger.
Vasastadsprofiler: Oskar Norberg, Sofia Fållsten, Ulrika Sundbäck & Brigitte Straubinger.
Nobel Center, Kungsträdgården och nya City. De politiska stridsfrågorna i Norrmalm är många.
Om ett år återvänder vi till valurnorna - men det är inte säkert att Vasastadsborna får den majoritet de röstar på.
ANNONS

Nära 18 procent av all skatt som vi betalar går direkt in i Stockholms stads kassa. Och det vi som bestämmer vilka politiker som bestämmer över pengarna.

Men i stadsdelsnämnderna är det inte alltid det största blocket i stadsdelen som styr. I Vasastan styr en röd majoritet, trots att över 40 procent valde att lägga sin röst på M i förra valet.

”Staden skulle behöva engagera ungdomarna i de politiska besluten. De unga i Vasastan har fantastiska idéer, det gäller bara att låta dem komma till tals.” Oskar Norberg, projektledare på Birkagårdens ungdomsgård

Striden kring Nobel Center fortsätter

När det gäller tillsättningen av stadsdelnämnderna är det nämligen stadens gemensamma valresultat som styr, precis som i stadshuset.

Blå eller röd, vissa frågor har en förmåga att sudda ut partigränserna. Som det stundande beslutet om Nobel Center till exempel. Här protesterar mörkblå och rödrosa – sida vid sida. Inställningen till Apples etablering i Kungsträdgården kan också ha påverkat Vasastadsbornas beslut inför 9 september 2018.

”Politikerna behöver se till att vi får behålla buss 72 från Birkastan. Det blir tomt här omkring när Karlbergs station stänger och kaféer och restauranger kommer att bli lidande. Vi som bor här uppe har varit väldigt bortskämda, nu är vi helt avsågade” Brigitte Straubinger, före detta PRO-ordförande i Norrmalm.

”City behöver bli mer levande”

Men för Brigitte Straubinger, 80-årig Vasastadsbo och medlem i Norrmalms pensionärsråd, är beslutet enkelt.

– Jag kommer att rösta på partiet som ser till att vi får behålla buss 72 till Birkastan, säger hon.

Ulrika Sandbäck, föreståndare för Zita Bio, är det frågorna om city som kommer att bli avgörande.

ANNONS

– City behöver bli mer levande. För det behövs flera bostäder, gärna billiga hyresrätter, säger hon.

Här är vi blåare än snittet

Hur kommer väljarna fram till vad de ska rösta på i de olika valen? Det vanligaste är att väljaren röstar på samma parti rakt av. Bara tre av tio väljare röstar på olika partier till kommun, landsting och riksdag.

– Om man röstar olika finns det ett skäl till det. Kommunalt kan det handla om att man känner någon granne som är lokalpolitiker eller brinner för en särskild lokal fråga, säger Henrik Oscarsson, föreståndare på SOM-institutet.

”I vår stadsdel finns en enorm kompetens och mycket kapital. Den kompetensen skulle vi kunna använda för att hjälpa utsatta grupper. Staden borde ta till vara på människors och ideella organisationers gemensamma engagemang på ett bättre sätt.” Sofia Fållsten, arbetar med sociala frågor på Filadelfiakyrkan.

Hur det blir nästa år vet ingen. Men om Vasastadsborna röstar som förr – alltså mestadels blått – finns risken att många blir besvikna när stadsdelsnämnderna ska tillsättas. Den genomsnittlige stockholmaren är nämligen betydligt rödare än här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.