ANNONS

Våldsbrotten har inte ökat i Söderort

Otryggheten har ökat i Enskede-Årsta-Vantör – men inte våldsbrotten i offentlig miljö.
Otryggheten har ökat i Enskede-Årsta-Vantör – men inte våldsbrotten i offentlig miljö.
Den ökade otryggheten är en av de hetaste valfrågorna och just nu tävlar politikerna om vem som vill satsa mest på trygghetsåtgärder.
Men våldsbrotten i stadsdelen har inte ökat, visar Mitt i:s genomgång.
ANNONS

Otryggheten i Stockholm har ökat, enligt Stockholms stads trygghetsmätningar. Nu satsar staden 20 miljoner kronor på bland annat trygghetspersonal och fältassistenter för att öka tryggheten i sju prioriterade stadsdelsområden. Enskede-Årsta-Vantör är ett av dem.

Otryggheten har ökat i stadsdelen. Fler oroar sig för att utsättas för våld i den offentliga miljön, enligt den senaste undersökningen.

Men hur ser det egentligen ut med våldsbrottsligheten? Mitt i har gått igenom alla våldsbrott utomhus under 2017. Vi har också tittat på brottsutvecklingen i stadsdelen under de senaste tio åren. Statistiken visar på ungefär samma antal våldsbrott i offentlig miljö som för tio år sedan, trots att befolkningen har ökat.

Antalet anmälda misshandelsfall har ökat något, från 528 år 2016 till 558 under 2017. Personrånen ligger på samma nivå.

Risken att utsättas för ett våldsbrott skiljer väldigt mycket mellan olika delar av stadsdelen.

Johanneshov och Gullmarsplan sticker ut

– I vårt område är det Johanneshov och Gullmarsplan som sticker ut rejält. Det beror dels på arena-området med allt vad det innebär i samband med idrottsevenemang och krogar, och dels på att Gullmarsplan är en knutpunkt där många människor rör sig, säger Daniel Granström, kommunpolis vid Globenpolisen och fortsätter:

I en polisiär värld skulle man kanske tro att Rågsved sticker ut, men det är ganska blekt i jämförelse med Johanneshovs siffror.

ANNONS

Daniel Granström, kommunpolis Globen.

– I en polisiär värld skulle man kanske tro att Rågsved sticker ut, men det är ganska blekt i jämförelse med Johanneshovs siffror. Det kan dock vara så att våldet är av allvarligare art i Rågsved.

I Rågsved finns det också problem med narkotikahandel, något som skapar otrygghet. Det senaste året har det varit många skjutningar i söderort och ett område som hamnat i medialt fokus är Östberga.

Vi har haft ett fåtal personer som utövat någon form av makt och försökt ta över vissa platser. Det går inte att mäta i brottsstatistik.

Daniel Granström, kommunpolis Globen.

– Östberga har en förhållandevis låg brottslighet. Det har varit mycket bilbränder som är en starkt bidragande orsak till otrygghet, och även om de minskade enormt under 2017 så lever det där kvar. Sedan har vi haft ett fåtal personer som utövat någon form av makt och försökt ta över vissa platser. Det går inte att mäta i brottsstatistik, säger Daniel Granström.

Sociala medier kan bidra till ökad otrygghet

Sociala medier kan också vara en bidragande orsak till otrygghet.

–  En händelse som är en bagatell för oss kan förstoras upp och få enorma proportioner på sociala medier. Jag tror att det är en ganska stor del av otryggheten, säger Daniel Granström.

Under helgerna stärker polisen upp vid både Gullmarsplan och Rågsved.

– Vi har startat lokala utsättningar i Rågsved på fredagskvällar då vi träffar fältare, nattvandrare och personal från fritidsgårdar, delar lägesbild och går igenom vad som händer under helgen, säger Peter Aasa, vid Farstapolisen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.