Väljare som kan gäcka makteliten i valet 2018

valkuvert
Vallentuna haft borglig majoritetsstyre sedan urminnes tider.
Med ett år kvar till valet, är frågan vad som egentligen talar för ett maktskifte i Vallentuna kommun. Förmodligen väldigt lite, men kanske kan hotet komma från trofasta väljare som överger sitt parti. Häng med i Mitt i:s valbevakning.

Moderaterna (M) har styrt kommunen ohotat sedan 1982. Dock slutade senaste valet med en kraftig tillbakagång.

Partiet backade med nio procentenheter, från 38 procent i 2010 till nuvarande 29 procent. Men Vallentunas moderata väljare var inte konsekventa när de bytte partifärg på valsedeln.

Rösterna spillde relativt jämt över till de andra partierna. I rösträkningen blev Socialdemokraterna (S) och Sverigedemokraterna (SD) vinnarna. S gick från åtta till två mandat, och SD från ett till tre mandat. Mandatförändringen för de andra partierna blev oförändrat.

Skillnaden i antalet mandat för Moderaterna jämfört med sin huvudmotståndare Socialdemokraterna är egentligen inte fler än två mandat.
Men så länge de övriga allianspartiernas mandat överstiger de rödgrönas tillsammans, sitter Moderaterna med fullmäktiges ordförandeklubba tryggt i handen.

Ett scenario som kan få klubban att glida ur handen, är om Sverigedemokraterna upprepar valframgången från 2014.
Vallentunaborna gav SD över 10 procent av rösterna i riksdagsvalet, i kommunvalet 6 procent.

Blir de väljare som undvek att rösta på SD i kommunen mer benägen att rösta på partiet även lokalt, kan det få blocken att närma sig varandra i mandatfördelningen.
SD plockar röster i både starka S och M fästen i Vallentuna.

Så röstade Vallentuna i kommunvalet 2014:

I Kårsta röstar var tredje på Moderaterna, men 14 procent av invånarna lade sina röster på SD i Riksdagsvalet. I kommunvalet var siffran 10 procent. Liknande mönster gick även att se i Ormsta S, S:s starkaste valdistrikt.

Där vann SD över 10 procent av röster till riksdagen, och 6 procent till kommunen.
Men viljan att rösta på SD:s i Riksdagsvalet 2014 berodde till stor del på Jimmy Åkesson.

Partiet upplevs som osynligt både bland allmänheten och bland ledamöter i fullmäktige. Och om de mot all förmodan skulle få en vågmästarroll efter valet 2018 är frågan om det ändå kommer bli någon skillnad.

Fakta

Avgörande händelser och politiska strider genom åren

 • 1982: Moderaterna tar makten
  Efter ett 70-tal med kommunsammanslagning med Össeby och ett skiftande borgerligt styre tar Moderaterna över ordförandeklubban 1982. Klubban har man inte lämnat ifrån sig sedan dess.
 • 1982: Ett Vällingby i Vallentuna rinner ut i sanden
  Stockholms stad skrotar planerna på att bygga Angarnstaden. Planen att exploatera Angarnsjöängen motarbetades kraftigt av Vallentunas kommun. I dag är området klassat som naturreservat.
 • 1991: Första kvinnliga kommunöverhuvud
  Elwe Nilsson hoppar oväntat av och rektor Birgitta Almlöf tar över som kommunstyrelsens ordförande. Hon blir Vallentunas första kvinnliga starkeman.
 • 2000: Äppelträden huggs ner
  Trädgården och bostadshuset i Äppellunden rivs efter starka protester bland många Vallentunabor. Moderaterna och flera av de borgliga partierna vill istället bygga bostadsrätter där äppelträden stod.
 • 2006: Centrumförsäljningen
  De borgerliga partierna säljer trots högljudda protester i fullmäktige kommunalhuset och resten av fastigheter runt Tuna torg. Försäljningen ger kommun ett tillskott i kassan på 140 miljoner kronor.
 • 2012: Park ersätts av pampigt kulturhus
  Parken bakom kommunhuset får stryka på foten när Vallentuna får nytt bibliotek och kulturhus. Notan för bygget landade på 174 miljoner kronor och stod färdigt två år efter att det först skulle vara klart. När champagnekorkarna smälls av under invigningen är i princip alla kommuninvånare på plats den 17 november.
 •  2015: Kommunalrådsfru gör mångmiljonaffär
  Kommunalrådet Örjan Lid (M) meddelar sin avgång, efter 8,5 år som kommunstyrelsens ordförande. Han anklagas för korruption sedan han underlättat försäljning av tomter i Påtåker som bidragit till att hans fru gjort fastighetsklipp i 100-miljonersklassen. Han frikänns senare från alla anklagelser och hans efterträdare blir nuvarande ordförande Parisa Liljestrand (M).

 

Örjan Lid. Foto: Ulrika Lind