MED:s vallöfte: stoppa bygget på sportfältet

Edsbergs sportfält är ett populärt rekreationsområde mellan Väsjön och Ribbings väg.
Edsbergs sportfält är ett populärt rekreationsområde mellan Väsjön och Ribbings väg.
Parkour, klättervägg och kanske en skidtunnel – men absolut inga bostäder.
Så vill nystartade partiet Medborgerlig Samling bevara Edsbergs sportfält, och nu går de till val på att stoppa byggplanerna.

Den 1 mars avslutades granskningen av förslaget till ny detaljplan för bostadsdelen av Edsbergs sportfält, och i maj hoppas Sollentuna kommun att planen ska vara färdig att antas.

Projektet, som tillsammans med idrottsdelen, är tänkt att resultera ett nytt sportfält med nya idrottsanläggningar, rekreationsstråk och 700 bostäder.

Nu vill nystartade partiet Medborgerlig Samling stoppa byggplanerna.

Inför valrörelsen i höst meddelar de nu att de har för avsikt att använda allt inflytande de får till att skrinlägga det befintliga förslaget.

– När jag växte upp i Sollentuna på 1950-talet hade vi fem sportfält. Nu har vi ett enda kvar. Och det är väldigt viktigt för barn, unga och vuxna och våra möjligheter att idka våra intressen. Det här är den viktigaste frågan för livskvalitet i Sollentuna, säger Ann Furugård, politisk vilde i Sollentunas kommunfullmäktige och företrädare för Medborgerlig Samling.

Ambitionen stannar dock inte där. Medborgerlig Samling vill dessutom tillföra ytterligare funktioner till det befintliga sportfältet. I en skrivelse nämner de bland annat en parkourbana, klättervägg, softball-plan som lämpliga tillskott.

De lyfter också tanken på att anlägga en skidtunnel för året runt-bruk.

– De flesta som åker Vasaloppet kommer från Stockholmsområdet, men det saknas en skidtunnel här. Knyter man ihop det med Väsjöbacken och hoppbacken skulle det bli ett riktigt sportfält för alla, året runt, säger Ann Furugård.

Medborgerlig Samling vill även bevara bouleplanerna, kastbanan och naturgräsplanerna för fotboll.

– Sollentuna FK spelar i den näst högsta serien och behöver träna på naturgräs eftersom de tävlar på det underlaget, säger Ann Furugård.

Byggplanerna för Edsbergs sportfält har väckt stor debatt sedan de presenterades i början av 10-talet.

2013 tog Sollentunapartiet, som ville stoppa bygget, initiativ till en folkomröstning. Men när rösterna hade räknats – och kontrollerats – stod det klart att den gick om intet med en oerhört knapp marginal.