V-vallöfte: Öka utbildningskraven i vården

Lisa Rasmussen, Ida Gabrielsson, och Amanda Sandholm, alla V, är tre nya namn i politiken
Lisa Rasmussen, Ida Gabrielsson, och Amanda Sandholm, alla V, är tre nya namn i politiken
Öka utbildningskraven på vårdanställda.
Starta ett kommunalt bostadsbolag.
Amanda Sandholm (V), ställer upp i kommunvalet i Nacka i september, som partiets förstanamn, och har flera valfrågor som hon ska driva.

Vänsterpartiet i Nacka ställer inför valet i september upp bland annat med tre nya politiker som ställer upp till respektive kommun-, landstings-, och riksdagsvalet.

Enligt Vänsterpartiet är det första gången V i Nacka har politiker som ställer upp i samtliga tre val.

Nytt förstanamn

En av de nya politikerna är Amanda Sandholm, 31 år, som också är nytt förstanamn på V:s röstsedel till kommunfullmäktige, .

Amanda Sandholm jobbar som undersköterska, och började jobba partipolitiskt 2017.

– Jag har alltid varit socialist och vänsterpartist och har varit politisk hela livet men inte varit politisk aktiv tidigare, säger Amanda Sandholm.

Vilka lokala politiska frågor ska du driva i valrörelsen?

– Jag sitter i äldrenämnden som ersättare och har även jobbat med äldrepsykiatri. Äldrefrågor ligger mig varmt om hjärtat. Jag tänker driva frågor som att Nacka ska ha kommunal hemtjänst, och att personalen ska vara utbildad, utbildade undersköterskor och sjuksköterskor. Utbildningskraven ska öka inom hela kommunens sjukvårdssväng.

– Sedan vill jag driva att Nacka ska ha ett kommunalt bostadsolag och att det ska byggas fler hyresrätter.

Hur sköts Nacka?

– Det är en högerkommun. Det är mycket privatiseringar, som i hemtjänsten där det bara är privata anordnare. I hemtjänsten pratar de om kunder. Det är förskräckligt när det är människor det handlar om.

Är Nacka en bra kommun att bo i?

– Ja, det tycker jag, Nacka hör till en av Sveriges rikaste kommuner. Men kommunen är väldigt segregerad. Kontrasterna är enorma.

Man märker att det politiska samtalet kommit igång

Amanda Sandholm (V)

Känns det att det är valfeber?

– Jo, det tycker jag. När vi satte upp valaffischerna tidigare i augusti kom det fram många människor. Man märker att det politiska samtalet kommit igång.