Vasastans förstagångsväljare är redo

För Henning och Anmol är det självklart att rösta.
För Henning och Anmol är det självklart att rösta.
1 600 av Vasastans unga går till valurnorna för första gången i höst.
Men vad rör sig egentligen i huvudet hos en förstagångsväljare?
För Henning och Anmol på Viktor Rydbergs gymnasium på Odenplan är det självklart att rösta.

2014 tog 80 procent av alla Stockholms förstagångsväljare chansen att gå till valurnorna. Den 9 september är det dags igen.

Har läst partiprogrammen

I Vasastan väntas omkring 1 600 ungdomar lägga sina röster för första gången. Två av dem är Anmol Bhullar och Henning Ridenfeldt som går i trean på naturlinjen på Viktor Rydbergs gymnasium vid Odenplan.

– När det gäller ideologi är det ganska lätt. Gillar jag socialism eller inte, till exempel. Men när det kommer till sakpolitik blir det svårare. Då krävs det att man sätter sig in i frågorna på riktigt, säger Henning Ridenfeldt, 18.

Han är i princip säker på vad han ska välja. Inför valet har han informerat sig genom att läsa Svenska Dagbladet, lyssna på debatter och diskutera politik med vännerna. Han har till och med läst igenom partiernas partiprogram.

Klasskompisen Anmol Bhullar, 18, har en annan strategi.

– Jag tror att jag blir mer benägen att läsa på om olika partier om jag inte vet hur jag ska rösta. Jag vill vara öppen för förslag. När det börjar närma sig valet brukar det bli tydligt vad partierna vill, säger han.

En ”superblå” skola

Under förra skolvalet på gymnasiet vann Moderaterna en jordskredsseger med 38 procent av rösterna. På andraplats kom Miljöpartiet med 22 procent och därefter Liberalerna med knappt 18. Socialdemokraterna fick nöja sig med ynka fyra procent.

Henning Ridenfeldt kallar skolan för ”superblå”.

– Förut var det poppis att vara miljöpartist. Man kunde snacka med folk från Djursholm som röstade på MP, men nu röstar de på Centern istället. Det är det nya trendiga, säger han.

Han känner ingen som inte tänkt rösta på valdagen.

– Jag skulle bli chockad om någon sa att de inte tänkte rösta. Jag menar, hur tänker man då? Det finns inte i min värld, säger Henning Ridenfeldt.

– Genom hela grundskolan har vi blivit medvetna om att vi är lyckligt lottade att bo i en demokrati. Jag tror att 99 procent på skolan kommer att rösta, säger Anmol Bhullar.

Så här är de som röstar för första gången

Ger tummen upp till Apple i Kungsan

Henning och Anmol pratar sällan om lokal politik, men när Mitt i testar deras åsikter i ett antal brännheta Vasastadsfrågor är de inte rädda för att tycka till.

Apples butik i Kungsan?

– Kör på. Så länge den blir lika snygg som de i San Fransisco, säger Anmol Bhullar.

Nobel Center?

– Jag gick förbi där för några dagar sedan och tänkte på att huset som står där är ganska fult. Jag har inga problem med att man bygger nåt annat där, så länge det blir fint, säger Henning Ridenfeldt.

Utöver det önskar de mer liv och rörelse på Odenplan.

– Back in the day fanns det en korvkiosk där. Nu finns det ingenting. Man skulle kunna göra som på Hötorget ungefär.

Trots att en majoritet av Vasastadsborna röstar blått är ordförande i stadsdelsnämnden en vänsterpartist. Skevt, tycker Henning Ridenfeldt.

– Det är konstigt att det är uppbyggt så. Om det kallas lokalpolitik ska det vara det. Stockholm är inte som andra kommuner och det borde skilja sig mer mellan stadsdelarna. Hur mycket ska det som folk röstar på i förorterna påverka vad som händer här i Vasastan?

Fakta

Fyra gymnasieskolor i Vasastan – så röstar de unga

Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan

M: 37,46%

MP: 22,07%

FP: 17,73%

C: 6,02%

S: 4,01%

KD: 3,34%

V: 2,34%

SD: 0,33%

Piratpartiet: 0%

FI: 6,02%

Enskilda gymnasiet

229 röster (83,5 %)

M: 55,9%

FP: 13,54%

KD: 9,17%

C: 7,86%

MP: 4,37%

SD: 3,06%

Piratpartiet: 1,75%

FI: 1,75

S: 1,31%

V: 1,31%

Cybergymnasiet

S: 30,3%

MP: 17,32%

SD: 15,58%

M: 14,29%

V: 7,36%

FI: 4,33%

C: 3,46%

Piratpartiet: 2,6%

FP: 1,73%

KD: 0,43%

Norra Real

MP: 24,97%

M: 21,09%

FP: 15,52%

C: 10,48%

S: 7,63%

FI: 7,12%

V: 4,14%

SD: 3,88%

KD: 1,29%

Piratpartiet: 0,78%

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor