Vaxholm: Kommer M-raset att fortsätta?

Vaxholms kommunhus
M har tappat kraftigt två val på raken. Vänder det nu?
I Vaxholm är frågan inte bara om alliansen kommer att fortsätta styra i sin nuvarande form efter 2018, utan även hur pass starka moderaterna kommer att vara då.

I två val på raken har partiet nämligen tappat kraftigt och gått från egen majoritet 2006 till tio av totalt 31 mandat i fullmäktige.

Samtidigt har Waxholmspartiet seglat upp som en ny utmanare som lockar kommunens många borgerligt lagda väljare.

Ledarfrågan skadar Moderaterna

Förklaringen i blåa Vaxholm kan vara ledarskapet i moderaterna som inte gillas av alla. Under mandatperioden har M haft interna strider om Lars Lindgrens roll som kommunstyrelsens ordförande, något som tog fart när Lindgren 2015 förklarade att han tänkte sluta och senare ändrade sig och blev kvar.

Det ledde till avhopp av flera ledande moderater under 2016.

Avgörande inte minst för Lars Lindgren kan bli hur väljarna ser på Kronängsskolan nu när den står klar. Var skolan värd alla stridigheter och innebär den det lyft som kommunledningen tänkt sig? Och hur det blir med rivningen av Norrbergsskolan?

Byggplaner delar Vaxholmsborna

Klart är att i vilken takt kommunen ska växa och moderniseras – och hur – är brännande frågor, inte minst för många ”gamla” vaxholmsbor.

Hur det står till med kommunens ekonomi är också en fråga som lär dyka upp i den kommande valdebatten.

Bland de röd-gröna blir det intressant att se om väljarna kommer att belöna eller bestraffa Miljöpartiet för dess oväntade samarbete med allianspartierna efter förra valet.

För S ser läget inte bra ut – partiet har backat de tre senaste valen och förra året hade man dessutom en ledarkris när dåvarande gruppledaren Lars Sjöblom hoppade av efter bara ett halvår, vilket knappast gav ett seriöst intryck.

I vassen lurar dessutom Sverigedemokraterna som för första gången satsar på att ta sig in i Vaxholms fullmäktige. Hur det kommer att gå är svårt att ens gissa.

Fakta

Så röstade Vaxholmsborna 2014

SD: 1,56%
KD: 1,73%
M: 30,75%
L: 7,99%
C: 10,57%
MP: 10,04%
S: 19,38%
V: 3,88%
FI: 0,12%
WP: 13,74
övriga: 0,23%

Källa: Valmyndigheten

FAKTA/Valår:
2006: Moderaterna gjorde ett kanonval, 52%, men partiet var splittrat. Bengt Hansson (C) hoppade in som KSO, innan Per Mosseby (M) tog över 2009.
2010: Centerpartiet gick kraftigt framåt, en revansch efter att ha petats från alliansen 2009.
2012: Mosseby slutade som kommunstyrelsens ordförande mitt under mandatperioden och efterträddes av Lars Lindgren (M).
2014: Nybildade Waxholmspartiet (WP) fick drygt 13 procent av rösterna, samtidigt som M tappade kraftigt andra valet i rad.