ANNONS

Så ska Vaxholm ta hand om sina nyanlända

Vaxholm
Hur nyanlända ska komma in i samhället är en viktig fråga.
Frågan hur nyanlända ska komma in bättre i samhället är en av de frågor Vaxholmsborna tycker är viktiga inför valet. Så här vill politikerna i kommunen göra – om de får bestämma.
ANNONS

Skolan, trygghet, bostäder, trafik och integration. Det är några av de frågor som intresserar Vaxholmsborna mest inför valet.

I en serie på fem delar får politikerna svara på vad de vill göra, om de får bestämma efter valet i höst.

Hur ska ni arbeta för att integrationen ska bli bättre i kommunen?

Lars Lindgren, kommunalråd, Moderaterna
Vaxholm har lyckats att bereda bostad åt alla de nyanlända som anvisats staden. Vi har en väl fungerande process för att kunna hantera dessa frågor.
Michael Baumgarten, Liberalerna
Integrationen är inte problemet här i Vaxholm. Föreningslivet och kyrkan arbetar föredömligt med detta för att våra nyanlända skall känna sig välkomna och finna en framtid i Sverige. Utmaningen är att få fram bostäder och arbete.
Malin Forsbrand, Centerpartiet
Genom bra information från kommunen och stöd till föreningslivet uppmuntras kontakter mellan nya och gamla vaxholmare. Vi är välkomnande, därför integreras nyanlända bra. Praktikplatser och jobb är viktigt – Rindö är ett bra exempel.
Anne-Charlotte Eriksson, Miljöpartiet
Genom mer stöd till föreningsliv och frivilligorganisationen En hjälpande hand får nyanlända möjligheten att lära känna nya vänner, vilket är en grundförutsättning för att lära sig språket och få praktisk hjälp att förstå det nya samhället.
Jan-Olof Schill, Socialdemokraterna
Förbättra mottagandet av Vaxholms invandrare med uppehållstillstånd, så att tillfälliga bostäder, som behövs pga bristen på hyresbostäder, skapas. Stödja enskildas och föreningslivets stora engagemang för våra nya invånare.
Sara Strandberg, Vänsterpartiet
Vi vill se ett mer långsiktigt kommunalt ansvar t.ex. genom fler hyresrätter och genom att erbjuda 5-åriga bostadskontrakt till nyanlända barnfamiljer. Ökat stöd till våra frivilligorganisationer och föreningar som gör ett fantastiskt jobb.
Carl-Magnus Broström, Waxholmspartiet
Avgörande parametrar för integration är språket och sysselsättning. Här har skolan en jätteviktig uppgift samtidigt som lokala initiativ bör stöttas, t ex Språkcaféet som är ett utmärkt exempel på positiv kraft i civilsamhället.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.