Viktigast i valet i Västerort

Vilken lokal valfråga är viktigast för folk i Hammarbyhöjden?
Oscar och Lovisa Sterne, Hässelby
Mitt i tar tempen på valfrågorna.
Inför höstens val har vi frågat Västerortsborna vilka frågor som är viktigast för dem. Bland svaren hittar vi allt från vården och skolan till fler fritidsgårdar i Västerort.

Vilken valfråga är viktigast för dig, och varför?

Sainabou Drammeh, Hässelby villastad
– De behöver se över hur de ska hantera ungdomarna, och lägga mer resurser på dem. Det behövs resurser för att unga ska ha någonting att göra, både när det gäller jobb och fritid. Det behövs fler fritidsgårdar, och unga behöver också få en chans att komma ut i arbetslivet. Ungdomsfrågan kommer alltid sist – men vi är framtiden i Sverige.
Monica Andersson, Vällingby
– Det är nog skolan. Jag har ingen lösning, men de får höja lönerna för lärarna för det första. Och se till så att det finns fler lärare. Man läser om att lärare får skäll för att de tar undan mobiltelefoner och så. Jag tycker att de ska få göra det, det behövs lite hårdare tag i dag tror jag.
Lennarts Dahl, Hässelby
– Högre pensioner, men det är det väl ingen som bryr sig om.
Och så Vällingby. Det var fint här innan, och har varit fint i många år, men det känns som att de har tappat greppet. Det har varit en massa skjutningar och annat. Vi behöver inte det, det är tragiskt.
Oscar Sterne, 50 år, Hässelby
– Miljön är klart viktigast. Framförallt trafikplanering och framkomlighet. Man bygger oerhört mycket men man har inte tänkt till ordentligt. Trafikplaneringen hänger inte med. Gatusträckningen är som det var på 70- och 80-talet. Det är trångt som det är redan idag.Det borde vara fler planskilda övergångar för gående. Man får inte bygga sönder Hässelby. Grönområden och parker måste få vara kvar.
Lovisa Sterne, 11 år, Hässelby
– Säkerheten i trafiken och i centrum. Folk ska inte behöva råka ut för olyckor och folk ska känna sig trygga.
Einar Ehn, 37 år, Vällingby
– Säkerhet och trygghet. Det är bra att polisstationen öppnat. Det sker drogförsäljning öppet i tunnelbanan och det är skitjobbigt. Det händer ingenting, de kan stå där ostört. Om man låter folk sälja droger öppet släpper man garden för så mycket annat också. Om ungar ser det som en normal företeelse sätter det standarden för vad som är okej. Det ska inte ske mitt bland folk. Då har man passerat en gräns. Det är ett misslyckande
Gerd Lundholm, Kälvesta
– Åldringsvården. Allt kan bli bättre där – det är en förskräcklig åldringsvård vi har. Det är helt otroligt hur de har schabblat till det.
Och så måste det göras något åt att det känns otryggt i Vällingby nu för tiden, det är inte alls som förr.
Dahmina Sultana, Råcksta
– Jag är invandrare från Bangladesh, så jag tycker att det är invandringsfrågan. Invandrare ska ha samma rättigheter som svenskar har. Vi räknas inte som svenskar och får inte samma typ av jobb. Det är jättetråkigt. Det är jättesvårt att komma ut på arbetsmarknaden som invandrare.
Hanna Ahlin, Grimsta
– Att det ska bli bättre för de äldre. Pensionerna behöver höjas! Och hemtjänsten. Det måste bli bättre villkor för hemtjänsten.
Kristina Kjellberg, Hässelby strand
– Jag tänker på skolan. Höj lönerna och gör det bättre för lärarna. Och vården måste bli bättre, och pensionärer måste få bättre mat. Egentligen är alla saker som gör människor gladare så att de orkar bry sig mer viktiga. Men politikerna...jag vet inte – det är mest prat tycker jag.