Valet 2018: Viktigaste valfrågan på Lidingö?

Benjamin Kallenberg, Birgitta Viklund och Zete Lundin tycker till kring valet.
Benjamin Kallenberg, Birgitta Viklund och Zete Lundin tycker till kring valet.
Skola, fler hyresrätter, busstrafiken, barnomsorg och äldreomsorg – det är några av de viktigaste frågorna för Lidingöborna inför nästa val. Nu börjar Mitt i:s valbevakning.

Mitt i stämde träff med tre Lidingöbor som på olika sätt är engagerade i Lidingös och kommunens framtid.

Och det är tydligt att åsikterna om vad som är viktigast för Lidingö skiljer sig.

Jag ser lärare som är ihjälstressade

För Benjamin Kallenberg, som tillsammans med sin fru grundat Lidingö Danscenter, är barn och ungdomar generellt, samt skola och utbildning viktigast:

– Jag ser lärare som är ihjälstressade för att de har så många andra uppgifter än undervisningen, det är fel fokus, säger han.

– I mitt arbete på dansskolan vet jag att föräldrar kan vara lite krävande här på Lidingö. Politikerna kan hjälpa till med att ge verktyg för att sätta tydliga gränser för förhållandet mellan skolan och hemmen. Sedan är det kommunikationerna. Lidingöbanan kan gå hela vägen till stan, det tycker jag vore bra.

Vi måste få tillbaka Lidingöandan

Birgitta Viklund, företagare och grundare till föreningen Refugees Welcome Lidingö, vill ha tillbaka Lidingöandan:

– Det har varit alltför många projekt där besluten inte varit underbyggda vilket inneburit bortkastade pengar. Och vi måste få tillbaka Lidingöandan där vi bryr oss om och värnar varandra, alltifrån att vi stannar och hjälper till om någon har problem med mopeden till att vi sätter gränser och säger till när vi ser någon bete sig illa, säger hon.

– Jag är övertygad om att det skulle ge oss en tryggare och bättre ö.

Benjamin Kallenberg, Birgitta Viklund och Zete Lundin tycker till om vad de tycker är Lidingös viktigaste valfrågor.

Benjamin Kallenberg, Birgitta Viklund och Zete Lundin tycker till om vad de tycker är Lidingös viktigaste valfrågor.

Zete Lundin, metallkonsthantverkare och emaljör, kommer att rösta för andra gången i Sverige.

Vi borde bygga en stor simhall, det har vi råd med

– Jag har stort intresse av att följa det som händer här. Det som fångar mitt intresse mest är de som satsar på barn och äldreomsorg samt utbildning. Dessa tre ämnen är bas för att bygga ett bra och tryggt samhälle, säger hon.

– Här på Lidingö tycker jag att vi borde bygga en stor simhall, det har vi råd med. Och så måste tvärkommunikationerna över ön bli bättre.

Vilken är den viktigaste valfrågan på Lidingö?

Max Honauer, 54 år, Käppala
– Det finns flera viktiga saker. Bostadsbyggande av hyresrätter för unga. Flykting- och invandringsfrågor och att man tar hand om bättre. Planeringen av busstrafiken är sopig. Det behövs bättre tvärförbindelser.
Ann-Louise Sjölander, 52 år, Högsätra
– Busstrafiken. Det är dåligt att de dragit in på 233:an som var en tvärförbindelse över ön. Nu tar det 30- 40 minuter att komma hem från jobbet jämfört med en kvart när 233 gick. Och så är det fullt på bussarna jämt.
Martin Sundström, 20 år, Sticklinge
– Man borde prata mer om integration på Lidingö. Fler skolor borde jobba med integration som de gör på Hersby gymnasium. Lidingö behöver bli mer inbjudande så att nyanlända inte känner sig marginaliserade.
Gabriella Svärd, 40 år, Hersby
– Barnomsorgen och äldrevården. Nu är det väldigt mycket bara förvaring. Barn och gamla ska få ha det bra. Sedan måste man ta i tu med problemet att Lidingös lärare åker över bron för att få högre lön, det gör att Lidingö tappar många bra lärare. Lärarlönerna måste upp.
Ulrika Cronenberg Mossberg, 69 år, Hersrud
– Miljön. Viktigast att vi har rent vatten, ren luft och en bra sophantering. Lidingö är bra på det. Staden har bra planer för nyanlända. Det är bra, vi har råd att ställa upp för dem som behöver. Kulturutbudet är bra.