ANNONS

Vilken är den viktigaste valfrågan lokalt?

Manuel Vidal, Barbro Hård och Susanna Elfors.
Manuel Vidal, Barbro Hård och Susanna Elfors.
Självförsörjning, bostäder och mötesplatser. Det blev svaren när Mitt i frågade några lokala eldsjälar om de viktigaste valfrågorna i Hammarby-Skarpnäck.
ANNONS

Susanna Elfors, 45 år, är med och ordnar den Bagiska veckan och driver Bagarmossen resilience center, bor i Bagarmossen.

”Skapa hållbara lokalsamhällen dels genom att öka graden av självförsörjning dels genom att öka den sociala gemenskapen och tryggheten. Här i Bagis skulle vi exempelvis kunna ha ätliga buskar istället för giftiga och vi kan ha utbyte med bönder utanför stan för att korta leveranser. Jag tycker också man ska skapa lokala system för återvinning och utlåning där grannar kan dela på saker exempelvis verktyg och skidor och byta kläder med varandra.”

Barbro Hård, 71 år, ordförande i Kärrtorps företagarförening, bor i Kärrtorp.

”Det är jätteviktigt att hyresrätten får vara kvar. De får inte sälja ut den. Här i Kärrtorp är det jättemycket av allmännyttan som har sålts. Jag tänker på de generationer som kommer och det inte finns några bostäder för dem. Bygg fler billiga hyresrätter så att ungdomar har någonstans att bo, det ligger mig varmast om hjärtat.”

Manuel Vidal, 41 år, har drivit husvagnskaféet och Folkscenen på Nytorps gärde och Öppen scen i rosa husvagnen på Kärrtorps torg, bor i Kärrtorp.

”Man bygger mycket bostäder men har helt glömt bort ställen där människor kan mötas. Bygg en dansbana eller amfiteater som människor kan låna för olika arrangemang på Nytorps gärde. Eller en lekpark med kafé och musik på kvällen. Bra om stadsdelsnämnden kunde anställa någon som hjälpte till så att det räckte att man pratade med en person om man vill ordna något lokalt. När vi hade Öppen scen var vi tvungna att prata med trafik-, exploaterings- och stadsbyggnadskontoret, det tog väldigt mycket tid.”

Så röstar Hammarby-Skarpnäck

Vilken är den viktigaste valfrågan lokalt?

Sofia Larsson, 74 år, Hammarbyhöjden.
– Polisen måste få en bättre organisation. De får ju resurser men hinner inte med. Där jag bor har det varit bostadsinbrott, som de inte har tid att ta tag i. Sen är jag rädd om miljön och vill inte att man bygger i Hammarbyskogen.
Peter Platensjö, 40 år, Skarpnäck.
– Man måste ta tag i förlossningsvården som inte fungerar. Och miljöfrågan går åt helt fel håll. Bygg ut kollektivtrafiken och minska privatbilismen. Om man tog bort trafikleder skulle man kunna bygga bostäder där istället för på grönområden.
Hanna Rüdeberg, 36 år, Skarpnäck.
– Sjukvården och skolor och förskolor och att det finns tillräckligt med personal där. Sen tycker jag att man ska satsa på kollektivtrafiken och bygga fler tvärbanor till exempel härifrån Skarpnäck till Älvsjö och Tyresö.
Daniel Feldt, 37 år, Skarpnäck
– Jag har inte börjat tänka på valet än, men tycker miljöfrågor är jätteviktigt. Jag är sugen på att skaffa elbil och tycker att man ska satsa på kollektivtrafiken, ta bort avgiften så att folk väljer att åka kollektivt.
Amanda Schrickel, 26 år, Hammarbyhöjden.
– Det är inte bra med privatisering och vinster i välfärden. Skattepengarna ska gå till vården och skolan och inte ner i någons egna fickor. Jag är nybliven mamma och skulle hellre velat ha en landstingsdriven BVC än en privat.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.