Vilken är den viktigaste frågan i västerort?

Harald Walczok, Kevin Kangaji, Mohamed Husein och Maria Liljewall.
Harald Walczok, Kevin Kangaji, Mohamed Husein och Maria Liljewall.
Sysselsättning, samlingsplats för unga och fler (eller inga fler) bostäder. Det blev några av svaren när Mitt i träffade några engagerade medborgare på Hässelby torg och undrade vilken som är den viktigaste frågan i Hässelby-Vällingby inför valet 2018.

Mitt i stämmer träffa med fyra personer som på olika håll är engagerade i sitt närområde: Hässelby-Vällingby. Och det står snart klart att det är en fråga som sticker ut – de alla vill ha fler och bättre samlingsplatser för unga.

– Fler samlingsplatser för ungdomar. Det måste finnas någonstans att hänga, även för de som har gått ut gymnasiet. I dag är så många trångbodda här och man kan inte ta med sig kompisarna hem, säger Maria Liljewall, församlingspedagog i Hässelby församling.

Så röstar vi västerortsbor

21-årige Kevin Kangaji från Vällingby, ordförande för föreningen Rådet av enade Kreoler, fyller i.

– Absolut, det är viktigt att ungdomarna har någonstans att vara, men det är också viktigt att man kan göra något nyttigt när man är där. Det kan vara att skriva poesi, nyheter, snickeri, göra en podd eller något annat. Jag tycker också att man ska bygga fler mindre lägenheter, och det är bra om det är billigt, där unga kan starta sina liv, säger han.

Maria Liljewall, Mohamed Husein, Kevin Kangaji och Harald Walczok diskuterar de viktigaste valfrågorna. Foto: Anna Z Ek

23-årige Mohamed Husein från Smedshagen är medgrundare av föreningen Vi unga västerort, som har fritidsaktiviteter för barn och unga i området tycker att samarbetet som finns mellan stadsdelsförvaltningen, föreningar och andra institutioner borde bli bättre.

– Det finns fritidsgårdar, men det går lite långsamt med utvecklingen. Det vore också bra med mer stöd och hjälp för att söka sig vidare till studier men också jobb efter gymnasiet. Det kan vara hos föreningar eller skolorna, säger han.

”Sysselsättningen är jätteviktig, både för ungdomar och vuxna”

Harald Walczok från Hässelby villastad är idésprutan som under många år har föreslagit en samlingsplats där alla, oavsett ålder, kan få hålla till. Inte bara ungdomar.

– Sysselsättningen är jätteviktig, både för ungdomar och för vuxna. Jag vill att staden ska bygga ett aktivitetscenter där alla kan få vara under dagarna. Där ska alla vara välkomna. Ett ställe där man kan hålla på med snickeri, smide och så vidare, säger han.

”Bygg nya städer i stället för att bygga sönder Stockholm”

Men Harald håller inte helt med Kevin, som vill att staden ska ordna fler bostäder åt unga.

– Jag tycker att vi ska bygga nya städer i Sverige i stället för att bygga sönder Stockholm. Bygger vi fler lägenheter så flyttar fler hit, de får barn och så måste vi bygga ännu mer, säger Harald.

”När de kom till Stockholm fick de sova i sovsalar”

En annan fråga som kommer på tal är hur Stockholm behandlar sina nya invånare.

– Jag jobbar en del med kvinnor på ett boende här, och många är flyktingar som först bodde på andra ställen i Sverige. När de kom till Stockholm fick de sova i sovsalar, och vissa har fått psykiska problem sedan de flyttade hit. Vi kan inte behandla människor hur som helst, säger hon.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Hässelby-Vällingby?

Malin Almgren, 47, Hässelby villastad, frisör och jobbar med unga
– Bostäder för unga. Bostadskön är för lång och de måste ha råd att få sin första bostad. Sedan tycker jag att det borde finnas mer resurser till polisen.
Angelica Crespo, 24, Vällingby, jobbar inom mode
– Fler bostäder, främst för unga. Man måste också kunna hyra i stället för att köpa. Jag har inte hittat något eget boende och nu bor jag mest utomlands, i Los Angeles och Milano, och jobbar.
Maria Berg, 53, Vällingby, kyrkoherde
– Allting som har med barnpsykiatrin är absolut prio nummer ett tycker jag. Jag har insyn i flera stadsdelar inom staden och många barn har särskilda behov och de behöver mer stöd.
Johan Claeson, 72, Hässelby villastad, pensionär
– Jag kommer att avstå från att rösta i riksdagsvalet, inget av partierna är något alternativ. Jag kommer nog att rösta lokalt och en viktig fråga sjukvården, det behövs mer resurser särskilt inom förlossningsvården.
Edwina Patrice, 36, Hässelby villastad, barnskötare och student
– Bostadsfrågan. Jag bor på 45 kvadratmeter med flera barn och vi får alla sova i samma rum. Ändå får jag inte byta till större eftersom jag är ensamstående. Sedan behövs fler aktiviteter för ungdomar.