Vilken är den viktigaste valfrågan i Väsby?

Sofia Trison, Nemanja Kovacevic, Christina Petersson och Beri Gerwise.
Sofia Trison, Nemanja Kovacevic, Christina Petersson och Beri Gerwise.
Bättre möjligheter till träning, utökad ungdomsverksamhet och ett stärkt barnperspektiv i kommunens arbete. Det är några av de punkter som behöver lyftas i valrörelsen enligt de engagerade Väsbybor som Mitt i har träffat.

Med ett år kvar till val har Mitt träffat fyra engagerade medborgare i Upplands Väsby för att ta reda på vilken som är den viktigaste frågan inför kommunvalet.

Beri Gerwise, hiphop-artisten från Dragonvägen, tycker att kommunen behöver satsa mer på de ungas möjligheter.

– Jag bor inte kvar men jag hör från mina småsyskon att det är många unga som går ner i backen. De unga hamnar i problem men det är inte deras fel – de har ingen annanstans att ta vägen. Kommunen måste satsa mer på ungdomsverksamheten, satsa på framtiden, säger Beri Gerwise.

För Christina Petersson, grundare av Fair Trade Runners har frågan ett självklart svar.

– Motion och hälsa är jätteviktigt! Gymnastik kan förena människor från olika kulturer och är bra för hälsan. Därför borde politikerna lägga mer pengar på träning – även inom skolan, säger Chistina Petersson.

Men Sofia Trison, verksamhetsansvarig på Mivida kvinnojour, tycker att det viktigaste är att satsa på barn i kommunen.

– Det behövs mycket mer fokus på allt som har med barn att göra: skola, barnomsorg, barnpsykiatri och socialtjänst. Det är grunden för allt som händer sen i livet. Det görs mycket som ser bra ut men det händer inget på riktigt, säger Sofia Trison.

Hon berättar att de ofta har kontakt med kvinnojourer i andra kommuner och när de jämför förutsättningar för barnfamiljer märker de stora skillnader.

– Väsby ligger långt efter andra kommuner vi samarbetar med när det gäller barnperspektivet, säger Sofia Trison.

Nemanja Kovacevic, fältare i Väsby, vill istället lyfta de frågor och tankar han hör från ungdomarna han möter i sin verksamhet.

– Ungdomarna i Väsby vill att saker ska vara som vanligt och rulla på. Det ska inte vara så mycket förändringar och olika projekt som ungdomsfältare ska få finnas kvar. De unga tycker också att det behövs mer allmänna hängytor. Idag hänger många på skolgårdar men eftersom de inte får det blir de bortjagade, säger Nemanja Kovacevic.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Upplands Väsby?

Eray Cilik
Brottsligheten har ökat mycket de senaste åren, det är mest ungdomar det handlar om.
Therese Wiklund
Förskoleplatserna – att man får plats någonstans och någorlunda till den tid man har sökt.
Malieh Karime
Den viktigaste frågorna är skolan och vården och de funkar inte. Politikerna är skyldiga att rätta till det. Det känns som att vi ligger efter.
Lisa Malmström
Det viktigaste är möjligheter att träna för unga och att vi får fler sporthallar.
Ulla Britt Berglund
Det viktigaste är att få slippa Väsby Entré. Det är för stort, för dyrt och absolut inte nödvändigt.