Intill ett vackert belägget torp i närheten av Lennartsnäs tar Christer Karlsson emot. I fyrtio år har han varit biodlare, och ungefär lika länge har han bott i Kungsängen. Det är svårt att inte smittas av den fascination och engagemang som syns i Christers ögon då han ska visa sina bisamhällen.

– Som barn satt jag utanför pappas bikupor och kunde sitta i timmar, då var jag 10-12 år. Jag bara tittade på hur bina dansade och hur de visade varandra rätt i arbetet, och hur de kom hem med pollen, säger Christer Karlsson.

Christers bin är på väg att landa vid flustret – kupans entré.

Christers bin är på väg att landa vid flustret – kupans entré.

Malin Lövkvist

Inne i kupans centrum måste det alltid vara 32 grader. För att temperaturen ska bibehållas så turas bina om att sitta i det så kallade flustret – kupans entré.

– De fläktar med vingarna så att det skapas ett ventilationssystem och håller därigenom rätt temperatur hela tiden. Jag vet inte vad det är för termometer de har, men de känner att det är rätt, säger Christer.

Som barn satt Christer utanför sin pappas bikupor och studerade binas hårda arbete. Detta kom att bli en livslång fascination som lever och frodas än idag.

Som barn satt Christer utanför sin pappas bikupor och studerade binas hårda arbete. Detta kom att bli en livslång fascination som lever och frodas än idag.

Malin Lövkvist

Biresan till storstan

På 70-talet flyttade han från Mjölby till Stockholm. I huvudstaden träffade Christer sin fru Marie-Louise. Hennes pappa var på den tiden bonde åt Järfälla kommun. Möjligheten öppnade upp sig att ställa upp några kupor genom svärfars kontakter.

Christer kunde således ta vid där hans pappa hade blivit tvungen att sluta med biodling till följd av allergi.

Ett av Christer Karlssons många bin kommer in för landning i kupan på Lennartsnäs.

Ett av Christer Karlssons många bin kommer in för landning i kupan på Lennartsnäs.

Malin Lövkvist

– Då åkte jag ner till Mjölby och köpte två kupor utav en man som hette Lans. Sen började jag. Så jag har haft bin sedan 1981 nu.

Det är april nu, var i biåret befinner vi oss?

– Det är i början på biåret nu. Nu är det ju väldigt viktigt att det blir varmt så att de kan samla nektar och pollen.

Två av Christer Karlssons bisamhällen. I bakgrunden syns hans torp i utkanten av Kungsängen på Lennartsnäs.

Två av Christer Karlssons bisamhällen. I bakgrunden syns hans torp i utkanten av Kungsängen på Lennartsnäs.

Malin Lövkvist

Pensionerade bidrottningar

Det mest oväntade och förvånande som Christer lärt sig om sina bin under alla år är det faktum att det kan vara två bidrottningar i en och samma kupa. 

– Jag visste inte att det kan vara två drottningar ibland. Ett stilla byte, som det kallas, innebär att en drottning blir så gammal så hon blir pensionerad och efterträds av den nya som börjar lägga ägg och tar över styret.

En matarlåda, här kan Christer hjälpa sina bin på traven med bland annat sockerlösning. Detta i väntan på att värmen gör sig gällande och de själva kan hitta sin mat.

En matarlåda, här kan Christer hjälpa sina bin på traven med bland annat sockerlösning. Detta i väntan på att värmen gör sig gällande och de själva kan hitta sin mat.

Malin Lövkvist

Fyrtio kilo per år

Christer brukar normalt kunna producera 35–40 kilo honung per kupa, men detta beror väldigt mycket på förutsättningarna från år till år. Honungen säljs i olika omgångar beroende på när han kan slunga. 

Christer Karlsson är mångårig Kungsängenbo och har varit biodlare i 40 år.

Christer Karlsson är mångårig Kungsängenbo och har varit biodlare i 40 år.

Malin Lövkvist

När det väl är dags för försäljning så sätter han upp en skylt, och kunderna hittar in i trädgården i Kungsängen.

Christer förklarar att han blev varse problematiken med honungsfusk genom sina kunder. Så kallat honungsfusk innebär att det uppgivna ursprunget på själva honungen är falskt, eller att honungen helt eller delvis byts ut mot sockersirap. Många kom och frågade "är det äkta?", först förstod han inte alls frågan och tyckte nästan att det var lite oförskämt. Men genom att lyssna på kunderna och läsa på förstod han mer och mer av problematiken.

Men hur ska man veta att man får rätt och riktig honung?

– Handla av Christer, säger Christer Karlsson.