Senast det kom rapporter om säl i Edsviken var hösten 2020 då en siktades utanför Tegelhagens badplats. Det bedömdes som ovanligt högt upp i viken – men står sig slätt mot sälen i söndags.

– Den var längst in i viken, max 300 meter från slottet. Jag stod på terassen uppe i Edsvik, vid utsiktsplatsen, när jag fick syn på något vid ytan. ”Vad är det där?” tänkte jag men så såg jag att det var en säl!, säger Häggviksbon Anders Ström som även var påpasslig och halade fram sin kamera.

Vartannat år

Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna, har tidigare berättat att han brukar få rapporter om säl i Edsviken ungefär vart annat år.

2016 plaskade två sälar utanför stranden vid Inverness i Edsvikens södra ände och 2020 simmade alltså en utanför Tegelhagen. Helgens observation gjordes ytterligare drygt två kilometer norrut.

Följer med strömmingen

Anna Roos som är intendent på Naturhistoriska riksmuseet och har forskat på sälar berättar att det är relativt vanligt med rapporter om säl i innerskärgården.

– Vi har till och med fått rapporter om säl här i Brunnsviken, nedanför riksmuseet. Sälar följer med strömmingen som leker och kan då simma in i till exempel Edsviken, men de kan ju inte vara där året runt eftersom det blir is på vintern, säger hon.

När hon tar en titt på Anders Ströms bild från i söndags kan hon konstatera att det är fråga om en gråsäl.

– Och jag är ganska säker på att det är en vuxen hane, säger Anna Roos.