Bygget av 20-våningshuset är igång vid Malmplan, där det planeras för 700 nya bostäder i det gamla mässområdet.

Men tomten Tabellen 8 intill Färgskrapan är fortsatt bara en tom grusplätt, trots att en markanvisningstävling avgjordes redan våren 2022.

– Vi har valt att pausa och invänta ett bättre marknadsläge, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

En bostadslobby

I kommunens planer för tomten, som är den sista byggrätten i Malmparken, ingår fokus på social hållbarhet och bidrag till trygghet i form av liv och rörelse.

De tankarna lyser också igenom starkt i ”Folkets rum” som vann markanvisningstävlingen våren 2022.

Förslaget har en låg del som möter parken och en upplyft gård för de boende. De två nedersta bostadsvåningarna är studentbostäder så att det ska upplevas som tryggt och befolkat.

I förslaget finns även en bostadslobby i bottenvåningen som kan vara bemannad stora delar av dygnet och gemensamma ytor för de boende.

Fritidsbank i Basaren

Därutöver ingår även ”Basaren” i förslaget, en del med kafé och utlåningsbar yta öppen även för andra än de som bor i huset.

Där skulle föreningar kunna hyra in sig om de vill ordna till exempel en julmarknad. Det är en flexibel yta som kan vara delvis kommersiell men även ha en fritidsbank. Det handlar om att öppna upp mot och knyta ihop med parken.

Flera av idéerna från det gamla Servicehuset på Malmvägen har kommit till heders på nytt i "Folkets rum". Det är samma tanke att det ska vara öppet i bottenvåningen och att det ska vara lågt mot parken och finnas entréer där.

Förslaget vann alltså markanvisningstävlingen för två år sedan. Men lågkonjunkturen kom och i slutet av 2022 stoppades bygget innan det hann påbörjas.

Nu väntar kommunen på ett bättre marknadsläge. Det kommer emellertid att bli en till process med en ny markanvisningstävling.

– Men vi har inte ändrat våra värderingar. Vi vill ha en byggnad som bidrar till liv och aktivitet och som lyfter platsen och hela området trygghetsmässigt, säger Henrik Thunes.