Äntligen!, var det nog många som utbrast förra helgen. Äntligen fick vi sätta fram de elektriska adventsljusstakarna i våra fönster. Äntligen fick vi tända det första av fyra ljus på soffbordet. Äntligen fick vi mysa i skenet av adventsstjärnan. För nu är det äntligen advent.

Advent kommer från latinets “adventus” som betyder “ankomst”. Den period om cirka fyra veckor som börjar med första advent är en förberedelseperiod inför “Herrens ankomst” - alltså firandet av Jesus födelse under julhelgen. Under adventstiden ska vi alltså förbereda inför julfirandet.

Tvärtemot vad många tror så har adventsfirandet i Sverige inte rötter långt tillbaka i tiden. Om man läser böcker om svenska traditioner från tidigt 1900-tal så nämner man överhuvudtaget inte advent som en svensk tradition.

Men när vi i dag firar advent på det sätt som vi ofta gör, med ljus och stakar, kan vi delvis tacka en göteborgare. Visserligen kom adventsljusstaken med fyra stearinljus redan under tidigt 1900-tal, men den elektriska med (oftast) sju ljus kan vi exakt datera och platsbestämma. Det var i Göteborg inför julen 1934 som den såg dagens ljus.

Oscar Andersson hade börjat jobba på Philips fabriker redan 1925. Några år efter att Anderson kommit till firman lanserade man sin elektriska julgransbelysning med 14 volts lampor som var avsedd att användas för 120 volt. Detta passade väl i städerna där spänningen var 127 volt. På landet däremot hade man 220 volt, vilket resulterade i att många julgransbelysningar gick sönder och skickades tillbaka till Philips.

Den driftige Oscar Andersson, som då jobbade på lagret, fick i uppgift att kassera lamporna men tog istället hem de lampsocklar och lampor som var hela. Andersson köpte en bågformad träljusstake som var avsedd för stearinljus och placerade sju stycken 14 volts lampor i den. I december 1934 kunde man i fönstret i Anderssons lägenhet på Karl Gustavsgatan i Landala se den första elektriska adventsljusstaken skina i mörkret. 

Philips var snabba att plocka upp Anderssons nya uppfinning och lanserade 1939 de första elektriska adventsljusstakarna för försäljning. I Vecko-journalen kunde man läsa att “Julottestaken som man tänder i fönstret för kyrkfolket finnes i år med elekt. ljus”. Från början kallades nämligen de elektriska adventsljusstakarna för julottestakar för att inte förväxlas med adventsljusstakarna som hade fyra ljus. 

Succén för de elektriska adventsljusstakarna var omedelbar och Philips försäljningschef Werner Simonsson tog åt sig äran för uppfinningen. Det var först när Hans Ahlquist (Anderssons svärson) under 1990-talet började gräva i saken som det kunde fastläggas att det var Oscar Andersson från Göteborg som uppfunnit den första elektriska adventsljusstaken. Och för det ska han ha ett stort tack.