Alltså, det får en att undra om dessa personer helt och hållet har missat att vi lever i ett land som har bland de tuffaste alkoholreglerna på klotet.
År 1890 fanns det cirka 550 bryggerier i hela Sverige inklusive produktionen av svagdricka. Hundra år senare fanns det endast 20 kvar efter det att de stora koncernerna dammsugit marknaden och lagt ner bryggeri efter bryggeri. Sen hände det något. Intresset för öl eskalerade lavinartat och 2015 hade vi 200 bryggerier i landet och idag har vi runt 450 produktionsanläggningar varav 35 i Göteborgsområdet.
Många av dessa lokala bryggerier producerar inte bara starköl utan även folkölet som fick ett rejält och välbehövligt uppsving under pandemin. Då blev ju många bryggerier tvingade att hitta nya kanaler för att hålla uppe volymerna.
Trots ett ökat intresse för lite svagare öl, så finns det gott om skeptiker som har svårt att ersätta en ”riktig” öl med folkölet som ligger under 3,5%. Personligen tycker jag att det har hänt enormt mycket positivt inom området.
Idag finns det många lokala bryggerier som gör väldig fylliga och smakrika folköl som enkelt kan ersätta en mellanöl.
Flertalet av stadens olika bryggerier säljer sina folkisar i olika butiker i dagligvaruhandeln och även direkt i sina bryggerier. Jodå och kors i taket. Det är faktiskt tillåtet att sälja den typen av öl till allmänheten över disk.
Vill du göra en trevlig utflykt under sommaren så är det Ölets Dag den 19 juli. Då kan du passa på att handla folköl på plats eller att få lite inblick i hur det ser ut på några av stans bryggerier. Majornas Bryggeri, Dugges i Landvetter, Odd Island Brewing i Lindome och
Två Feta Grisar på Ringön har öppet hus.
På Hisingen finns även en trevlig folkölsbutik Kville Hop & Deli. Den ligger på Brämaregatan och har öppet torsdag till lördag. Här finns ett stort utbud av lokala och internationella bryggerier.
Skål på er!