Som myndighetsperson är det väldigt viktigt att de uttalanden som görs är underbyggda med fakta och framförda på ett förtroendeingivande sätt.
Om man ena dagen gör ett uttalande som lite senare visar sig inte stämma, finns det stor risk att att ens förtroende skadas, vilket kan få stora effekter i en kris som denna.
Små saker spelar stor vikt
Här spelar allt det som jag har talat om i tidigare artiklar in, som kroppsspråk, kläder, och förberedelse.
Det kan verka som banala saker i kristider, men eftersom det är av stor vikt att få människor att lyssna och gå med på de besluts som tas, spelar sådana här saker roll.
Fakta och statistik
Jag tänker också att den gamla hederliga mallen med Ethos (trovärdighet), Logos (fakta), Pathos (känslor) kommer väl till pass i denna situation.
För att budskapet ska landa väl är det viktigt att personen som framför det är trovärdig, har rätt sorts kunskap och utbildning. Det är också viktigt att det som framförs är underbyggt med fakta och statistik.
Om man inte är hundra procent säker på det man framför så måste det bli tydligt för åhörarna att man utgår från den information man har den dagen det framförs. Sist men inte minst är viktigt att vädja till människor känslor.
Dels att ta hand om människors oro och känslorna som kan finnas kring det. Vill man skapa handlingskraft så är en av det bästa sätten att röra folks känslor.
Tydligt och trovärdigt
Jag vill lyfta fram ett bra exempel på hur man framför information tydligt och trovärdigt. Det är presskonferensen med Boris Johnson och regeringens chefrådgivare i vetenskapsfrågor Sir Patric Vallance.
Jag tycker att det var pedagogiskt upplagt och tydligt varför de väljer att göra på ett visst sätt just nu. Boris Johnson som premiärminister berättar om deras plan just nu.
Sedan kommer Sir Patric Vallance in och förklarar varför de gör som de gör. Eftersom han har stor kunskap i ämnet på skapar det en trovärdighet och förståelse.
Dessutom är det proffsigt filmat och bakgrunden ger en känsla av institution.
Valet att ha brittiska flaggan bakom skapar också en känsla av samhörighet. Allt detta skapar en trygghet för de som lyssnar.