Principen bakom begreppet “julkvartalet” är att man helt viker ner sig inför och omfamnar det enorma utbud av julrelaterade företeelser som pumpas ut redan under hösten. Hemma hos julkvartalet-människor kläs granen, äts julskinkan, dricks glöggen och lyssnas det på Mariah Carey så fort oktober månad börjar. Hela kvartalet från oktober till december ska fyllas med jul tills tomtar sprutar ut ur öronen.
Som traditionsexpert och därtill traditionsälskare kan jag verkligen förstå människors behov av att fylla de mörka månaderna av året med glädjeämnen som lyser upp. Jag tycker verkligen att den första skummande julmusten smakar ljuvligt, att den nygriljerade julskinkan är en himmelsk upplevelse, att Arne Domnérus saxofon på julaftonskvällen är världens vackraste ljud och att de gnistrande ljusen i julgranen ger en alldeles speciell känsla av inre tillfredsställelse.
Men det som gör julens smaker, dofter och ljud så speciella är, åtminstone för mig, just att vi måste vänta på dem. Att de är knutna till en speciell tid på året. Var sak har sin plats och varje tradition har sin tid. Om vi dricker julmust och äter julskinka i tre månader blir julaftonens måltid ingen speciell upplevelse, snarare blir det så att vi tröttnat på smakerna redan innan första advent.
Tyvärr har ju vår hyperkommersialiserade samtid knappast dämpat julkvartalet-människorna. Sedan lång tid tillbaka kan man vid en promenad genom Nordstan i oktober knappt värja sig mot julskyltningen. Det är många år sedan man höjde på ögonbrynen för att Lidl på Frölunda torg lanserar julmust redan i september. Ingen blir heller förvånad över att Blossas årgångsglögg kan köpas på Systembolaget vid Backaplan sedan flera veckor tillbaka.
Men det måste inte vara så här. Om vi ska få till en förändring så får vi inte låta julkvartalet-människorna och butikerna i Nordstan bestämma över julens traditioner. Blir du bjuden på julmust i oktober måste du våga säga nej! Om du ser en arbetskamrat klä julgranen på Instagram redan i november, vägra klicka “gilla”! Om det serveras lussekatter trots att det inte är lucia, ta en kanelbulle istället!
Eventuellt kan jag sträcka mig till att den första glöggen kan drickas i början av november. Det skulle till och med kunna vara en god idé eftersom glöggen traditionellt inte alltid har setts som en exklusiv juldryck. Men ser jag en enda tomte, en enda julgran eller en enda griljerad skinka innan julhelgen, då är det jag som blir som Kalle Anka i hans fotografiska expedition.